Un total de 135 pacients del Camp de Tarragona i l’Ebre estan en llista d’espera per a un trasplantament d’òrgan. Aquesta xifra, a tancament del 2014, és lleugerament superior que al 2013, quan eren 125 pacients en espera. Catalunya va registrar l’any passat una xifra història en trasplantaments. Se’n van fer 908, dels quals 89 corresponen a pacients de les comarques tarragonines. D’aquests, 21 provenien de donants vius i la immensa majoria eren de ronyó. De fet, un 33% de les donacions de ronyó al Camp i l’Ebre són de donant viu, sis punts per sobre de la mitjana catalana. L’estat actual de les donacions s’exposa aquest dijous en el marc d’una jornada organitzada a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Professionals del territori, Barcelona i Granada participen com a ponents en aquesta jornada sobre donació i trasplantaments titulada ‘Nous temps, noves accions’ al Joan XIII. Maria Bodí, cap del servei de Medicina Intensiva d’aquest hospital destaca que un de cada tres trasplantaments provinguin de donants vius -en la immensa majoria dels casos, familiars del pacient que necessita el trasplantament. “Tenim una taxa alta si la comparem amb l’entorn”, afirma la doctora. 

Això és especialment positiu sobretot per a malalts joves ja que s’estalvien passar per diàlisi, opina el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments, Jaume Tort. Tort destaca que l’any passat es van registrar unes xifres rècord en nombre de trasplantaments a Catalunya, si bé mai n’hi ha prou. Al Camp i l’Ebre també hi ha hagut bons resultats sumant els quatre hospitals autoritzats per donar òrgans -el Joan XXIII, Santa Tecla, Sant Joan de Reus i Verge de la Cinta de Tortosa-, tot i que encara hi ha una llista d’espera de 135 pacients, sobretot de ronyó -114 casos. 

Dels 908 trasplantaments al conjunt del país, el 10% es van fer en pacients tarragonins. 89 pacients van ser receptors d’òrgans -dos pacients més respecte el 2013. D’aquests, 59 van ser trasplantaments de ronyó -dels quals 20 provenien d’un donant viu-, 16 de fetge, 3 cardíacs, 10 pulmonars i 1 de pàncrees. Pel que fa a donacions des del territori, se’n van fer un total de 14 de donants cadàver -mentre de persones vives van ser 21-, i a tot Catalunya van ser 218. 

Bodí destaca que el nombre de donants tendeix a l’alça des que s’ha posat en marxa el programa de donació en asistòlia controlada, després d’una parada cardíaca. A tall d’exemple, en els dos primers mesos d’enguany hi ha hagut 8 donants cadàver a la demarcació, mentre el gener i febrer del 2014 només va ser 1. S’estima que, de cada donant, se n’extreu de mitjana, almenys 3 òrgans. Pel que fa a la negativa de la família a avenir-se a la donació, se situa entorn el 20%.

Precisament és l’extracció asistòlica controlada la novetat que ha esdevingut a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona en aquest 2015, on 2 dels 8 donants vàlids dels primers dos mesos de l’any han estat pacients amb mort per parada cardíaca, convertint-se en el primer centre, no trasplantador, fora de Barcelona, amb donació asistòlica controlada, és a dir, per parada cardíaca. L’avantatge que té, respecte a la donació per parada encefàlica, és que permet ampliar el número de donants i, per tant, d’òrgans, ja que les donacions per mort encefàlica solen ser, actualment, pacients amb edat avançada amb menys possibilitats de donar diversos òrgans.