“Hem trobat moltes cigarretes, petards i molta brossa i volem dir a tothom que no tirin la brossa a la costa de la platja perquè hem de venir a recollir-ho i també perquè si seguim així ens quedarem sense platja”, així de contundents es mostren l’Ona, la Júlia i l’Iran, tres dels joves integrants del Campus AD Torreforta que aquest matí han participat en la 30a edició del Dia de Platja, organitzada per Mare Terra Fundació Mediterrània.
La cita ha reunit fins a 200 participants de diverses entitats, que s’han reunit a la Platja Llarga de Tarragona per fer una jornada de neteja de la zona de la costa. Segons els seus impulsors, aquesta és una jornada de conscienciació i voluntariat ambiental que vol sensibilitzar sobre la necessitat de respectar el mar i les platges i de l’actual perill al qual l’ecosistema costaner està sotmès.
L’actuació arriba després dels episodis de presència de microplàstics (pellets, polipropilè, etc.) que s’han detectat recentment i amb força a diversos punts de la costa de Tarragona que juntament els abocaments al mar, han estat investigats i denunciats per l’entitat ecologista.
En aquest sentit, l’entitat considera que l’educació és la millor eina per revertir aquestes situacions per afavorir la conscienciació, la sensibilització, l’aprenentatge i, sobretot, l’acció. “Estem satisfets perquè l’acció funciona bé i tenim molts participats i molts d’ells són molt joves, el que vol dir una aposta de futur per una societat més compromesa amb l’entorn”, manifesta el president de Mare Terra Fundació Mediterrània. Ángel Juárez, que destaca que “la clau és que els joves d’avui, que seran els adults de demà, preguin consciència per començar a canviar les coses”.
Participació diversa
En aquesta 30 edició s’han dut a terme accions de difusió i sensibilització, recollida de brossa i un taller d’educació ambiental que acabarà en murals. També han participat en l’acte les sirenes de Tarragona, de la Mediterranean Academy, per lliurar un missatge ecologista als participants. Per tal de garantir totes les mesures de seguretat, també s’ha creat un protocol d’higiene i seguretat, d’acord amb la normativa actual.
Junt amb el Campus de l’AD Torreforta, també han participat en la trobada el Club de Vela de la Platja Llarga, el R.C.F. Bonavista i representants de les administracions públiques dels municipis de la Costa Daurada.
L’activitat està organitzada per Mare Terra Fundació Mediterrània, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, el Club de Vela de la Platja Llarga, la Sirenas Mediterranean Academy, Ematsa, EMT i la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET). També UGT, Cator, Griñó, Europe Direct Tarragona, Dow i Sirusa.