El 2021 arrencava en plena tercera onada de la covid i es tanca amb la sisena. Pel mig, anades i vingudes amb un coronavirus que encara marca la nostra existència. Ha estat un autèntica muntanya russa d’any.

Resum elaborat per Teresa Ortega Sarlé amb la direcció tècnica de Lluís Comes

Començava sense cavalcada de Reis però amb un Magatzem Reial al Moll de Costa per on hi van passar en quatre dies, 6 mil nens i nenes de la ciutat. A totes les cartes, la petició de tornar a la normalitat, com expressava l’alcalde Ricomà. I una mica a la normalitat, només una mica, i segons la temporada, s’hi ha tornat enguany.

S’han recuperat els concerts. Els tarragonins Cultrum han pogut actuar a la seva ciutat per proclamar les ganes de viure, de cantar i l’esperança del nou any.

Els avis de les residències s’anaven vacunant i a Tarragona, l’any començava amb 100 persones que havien rebut la primera dosi. El Director de la Residència La Mercè, Antón López, assegurava que ja es veia una mica més de llum.

Però després de Reis, la situació es va torçar.

Les vacunes arribaven en compta gotes per problemes de refrigeració de la marca Pfizer i el transport. I els hospitals es tornaven a tensionar, com indicava el responsable de l’equip de control d’infeccions a l’hospital de Santa Tecla, David Castander.

A més, la Generalitat intervenia en residències com les Alzines de Tarragona amb 3 morts per coronavirus. També a la residència STS Salou, un brot va provocar 21 defuncions.

Les morts per coronavirus seguien i a la ciutat, el risc de rebrot se situava per sobre dels 300 punts.

Tornaven les restriccions: confinament municipal, toc de queda, tancament del comerç no essencial els caps de setmana, tots els dies els centres comercials i la restauració i la cultura que mantenien les que ja estaven en vigor.

La consellera de Salut, Alba Vergés, deia que eren mesures necessàries.

Els diferents sectors feien escoltar les seves queixes. Se sentien desemparats i com diuen uns altres tarragonins que van omplir el Camp de Mart, els Crim, en caiguda lliure.

Manifestacions de les escoles de dansa. L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona qualificava de patètica la situació del sector.

El gerent del centre comercial Parc Central, Miguel Ángel González, reclamava que almenys els deixessin obrir entre setmana.

Tornava la desesperança pel coronavirus i amb un nou temporal de fred i neu. El sol trigaria a sortir uns quants dies. Alcanar i les Cases d’Alcanar es van inundar després de l’estiu. Al gener, els Guiamets, Tivissa, Horta de Sant Joan o Falset registraven una de les grans nevades del segle. La culpa, de Filomena.

El gran incendi es registrava a l’estiu a la Conca de Barberà. Amb 1.700 hectàrees cremades i la desolació de veïns com Eduard Domingo, de Santa Coloma de Queralt.

Política

A nivell polític, l’incendi s’ha originat a Ciutadans. El grup va quedar pràcticament desmantellat. Deixava l’ajuntament Francisco Domínguez. I trencaven el carnet José Luis Calderón i Sònia Orts. A més, el que havia estat líder i portaveu dels taronges a Tarragona, Rubèn Viñuales deixava l’ajuntament per fitxar pel PSC. I amb el PSC, Viñuales va aconseguir un escó al parlament després de les eleccions del 14F. Allí, a la cambra catalana, trobaria l’excompanya al saló de plens, la cupaire Laia Estrada que també deixava el consistori seguint el codi ètic dels anticapitalistes. I és que tot i que el govern català intentés posposar les eleccions a l’espera de la millora de la pandèmia, la justícia va fer que aquestes se celebressin en la primera data fixada: el 14 F i en ple pic de l’onada. Es van obrir noves seus de col·legis electorals, més amplis. Per exemple, la TAP. I va funcionar. El PSC va ser la força més votada a Catalunya però va obtenir els mateixos escons que ERC.

Negociacions i més negociacions, plens fallits i al final, al maig, el republicà, Pere Aragonès era investit 132è president de la generalitat. Però a l’Ajuntament de Tarragona, al marge de les entrades i sortides hi va haver altres moviments. Entraven al govern Junts i la CUP, amb Dídac Nadal i Eva Miguel al capdavant. Sortia del govern la primera tinent d’alcalde d’En Comú Podem, Carla Aguilar Cunill que trencava amb Hermán Pinedo. Ell optava per quedar-s’hi.

Revolta

El 2021 també ha vist com els carrers s’omplien de manifestants. L’empresonament del raper Pablo hasel va treure al carrer desenes de joves cada nit durant una setmana. Contenidors cremats i talls de carretera van ser protagonistes del febrer. Grups musicals com Zoo, que van ser uns dels caps de cartell de santa Tecla, se solidaritzaven públicament amb el raper lleidatà.

Torna l’esperança

I enmig de tot plegat l’onada de covid començava a baixar al març. Parc Central reobria amb restriccions i per cinquena vegada des de l’inici de la pandèmia. Els bars i restaurants de Tarragona també podien obrir fins les 17H ininterrompudament. El president de l’Associació d’Hostaleria de Tarragona Ciutat, Javier Escribano, deia que era paper mullat. Al setembre i després de més d’un any atracava al port el primer creuer post covid. Amb el nom de Bolette, transportava uns 500 passatgers. L’esperava amb els braços oberts Josep Maria Cruset, president del port. Això per mar però a la xarxa viària, per carretera, l’any ens deixa una novetat sonada. L’autopista deixava de ser de pagament. L’últim dia d’agost, s’aixecaven les barreres i s’eliminaven els peatges. Per un positiu de covid i els límits de moviments per municipis es va haver de suspendre a l’abril l’actuació de Sidonie a l’auditori del camp de Mart. Tres dies d’actuacions amb altres grups com Crim o els Pets que es van traslladar al maig.

El festival Tarragona Sona Flamenc amb veus com les de Maite Martin es va poder celebrar amb actuacions presencials, com també va passar amb el festival de Dixieland. No van córrer la mateixa sort les festes de carnaval amb la tradicional rua. La Setmana Santa, es quedava sense la multitudinària processó del sant enterrament. I a l’Església, transcendien nous casos d’abusos sexuals. Però també es coneixia l’arxivament d’altres denúncies. Una de les artistas del moment, l’argentina Nathy Peluso feia embogir els seus seguidors a la Tarraco Arena Plaça.

Més solemne va ser la presentació que es va fer al Palau de Congressos de la Vall de l’Hidrogen Verd, amb Tarragona disposada a liderar el projecte i amb el paper clau de la URV. Maria José Figueras, Rectora. Paper clau de la Universitat, del Port i de la gran indústria.

Però la Química encara va viure l’assenyalament per l’accident a IQOXE un any després dels fets. Primer amb una vaga dels treballadors de l’empresa accidentada.

I a més, se celebrava el primer ple monogràfic de l’ajuntament sobre la industria química, amb una gran i criticada absència, la de la Generalitat.

Mobilitat

Amb el 2021 ha arribat ‘la nova mobilitat’. La presència de patinets al carrer, cada cop es va fer més gran. Preocupava la conducció imprudent i veure’n alguns tirats i abandonats. Quatre empreses ofereixen el servei. Entre aquestes Reby. També s’ha estrenat el carril bici Educatiu aquest desembre amb l’alcalde tallant la cinta.

La seva construcció va suposar l’adéu a l’emblemàtic quiosc de la plaça Imperial Tarraco. Julio Dueñas, propietari.

Recintes

Va haver de tancar, però en aquest cas, de manera provisional, el Teatre Tarragona, per una intervenció d’urgència al sostre del vestíbul. Així mateix es va haver de fer una intervenció d’urgència a la Torre de Minerva per una bastida que va foradar el monument del passeig arqueològic. Herman Pinedo. Conseller de patrimoni. Com a nota positiva, l’amfiteatre es va poder reobrir i amb accés lliure per a celebrar-ho.

Això passava a l’estiu, un altre estiu amb actuació de Miki Nuñez però també, de les tarragonines Roba Estesa.

I un estiu on es va estrenar una platja per a gossos. Un espai delimitat al Miracle.

Però a la platja del Miracle van ser protagonistes uns altres animals. Al juliol, una tortuga babaua hi va pondre centenars d’ous.

El niu es va perimetrar i va ser vigilat per desenes de voluntaris que es van unir a la causa.

El 2021 s’han desencallat temes com la cessió a mans municipals del Palau d’Esports inaugurat pels jocs mediterranis. Es va trobar la fórmula jurídica per fer-ho possible

L’any de les vacunes

El Palau d’esports ha estat sense dubte, el gran espai de 2021. La imatge: les cues de gent que s’hi anava a vacunar. Alegria i emoció per cadascuna de les franges d’edat. I a finals d’any, també hi han passat els més petits de 12 anys. L’èxit de les vacunes va permetre aixecar l’estat d’alarma el 9 de maig.

Castells i festes

I al juny es permetia a la gent anar sense mascareta al carrer i en espais oberts. Això sí, la mascareta va ser necessària per donar un primer pas en la recuperació dels castells. Van sonar de nou les gralles. Les quatre colles locals van enlairar 17 pilars a les 12 del migdia i a la plaça de les cols en una acció sense públic.

I arribaria santa Tecla. Oques Grasses venien a Tarragona després de protagonitzar, fa dos anys, el darrer concert de festa major popular prepandèmic a la plaça de la Font.

I a la plaça de l’Ajuntament, amb poc més de 500 persones de públic per santa Tecla hi va haver diada castellera. Va ser una exhibició exprés. En menys de 15 minuts la Jove , Xiquets , Castellers de Sant Pere i Sant Pau, i Xiquets del Serrallo, van enlairar diversos castells. Els caps de colla, emocionats. I, encara després, a l’octubre, amb menys restriccions i amb l’entrada de públic a la plaça de la Font, va arribar la diada de Santa Teresa.

Enrere quedava un estiu amb un Sant Magí però sobretot una Santa Tecla, no normal, però amb sortida del seguici i balls parlats al carrer.

També amb pregó. Del baríton, Àngel Òdena. Òdena participava al juliol en l’òpera Rigoletto a l’auditori del Camp de Mart.

Va ser la primera òpera produïda íntegrament a Tarragona. Va servir per inaugurar un Festival d’Estiu per on passaven, una setmana després Fangoria.

Amb Alaska a la Movida, els joves van trencar esquemes. Aquest 2021, els joves han estat en el punt de mira de la pandèmia. Després d’un any de restriccions han sortit a divertir-se. És el que toca. No hi van faltar, uns botellots que preocupaven i que havien començat al juny, per sant Joan. Ramon Franquès, cap de l’Àrea Bàsica Policial del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra.

Les vacunes van permetre fer certificats per entrar a les discoteques. El sector de l’oci nocturn va poder obrir a l’octubre després d’un any i tres mesos de tancament. Christian Compte, de la Tothem.Havia de tancar al desembre, per les festes de nadal.

Abans, però, el passaport covid es va estendre a d’altres sectors com bars i restaurants, gimnasos i Residències d’avis. L’allau de descàrregues va haver d’ajornar una mesura que va generar moltes opinions.

Però l’any acaba amb el ritme de contagis sense fre per la variant Ómicron.

I el panorama s’ha convertit en molt similar al que hi havia només començar l’any. Retorn a les restriccions: toc de queda, aforaments reduïts, tancament de l’oci nocturn i… mig any després, tornava a ser obligatòria la mascareta al carrer.

Això sí, han arribat les terceres dosis de la vacuna i les primeres pels nens i nenes menors d’11 anys.

Tiroteig

El 2021 ha tingut un final trepidant a la ciutat. A la seva recta final, Tarragona ha viscut un succés que va provocar calfreds.

Un extreballador d’una empresa de seguretat accedia a l’oficina, a la plaça de la Mitja Lluna, i feria tres companys de feina. En la seva fugida va disparar un mosso i atrinxerat en un mas de Riudoms, la policía el va abatre, com relata Josep Maria Estela, cap dels Mossos a la Regió Policial del Camp de Tarragona.

Ah! i el comissari Estela marxava de Tarragona per assumir la direcció dels Mossos en substitució del cessat, Josep Lluís Trapero.

Esports

En esports, el públic tornava als pavellons i estadis. El 21 de març, entraven al Nou Estadi després de més d’un any sense poder-ho fer. Però el Nàstic de Toni Seligrat no va poder donar l’alegria de l’ascens a l’afició. A Eivissa i després de perdre 4 a 0 deia adéu a la temporada i al que havia estat el seu tècnic.

El seu substitut, Raúl Agné va aconseguir el rècord de guanyar cinc partits seguits a casa. Això sí, encara no sap com són les victòries lluny del Nou Estadi.

No s’ha aturat l’esport a Tarragona en un any on el Nàstic ha impulsat el seu equip femení, on el CBT ha baixat de categoria i on el Vòlei Sant Pere i Sant Pau ha disputat la fase final per ascendir. No ho van aconseguir. Vlado Stevoski diu que: ‘el cap ben alt’

El colombià Camilo cantava al futbol. Va fer parada en la seva gira a Tarragona per convertir-se, mesos després, en el gran triomfador dels Grammy Llatins.

Però aquí, uns de casa, han tancat l’any amb un altre prestigiós reconeixement. Els Pets han rebut aquest desembre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat.

I així pleguem. Pràcticament acaba un altre any intens a Tarragona. L’últim capítol el reservem per a tots aquells que han marxat.

Òscar Hijosa, Mariano Borrero ‘Gordito’, Joaquín Cotano, Rafael Casellas, Joan Pedrerol, Josep Gonzalez Vidal, Paco García i tantes altres persones, potser anònimes, que hem hagut d’acomiadar

Tanquem el llibre de 2021 amb el desig que tot el que vingui sigui millor. De part de tots els professionals de l’empresa Municipal de Mitjans de Comunicació i de Tarragona Ràdio, feliç 2022.

Acompanyament musical:

Cultrum. Seguiré cantant

Crim. Caiguda Lliure

Zoo. Llepolies

Sidonie. Carreteres Infinites

Buhos. Connectats

Mayte Martín. Música de mi Locura

Miki Núñez. Per tu

Naty Peluso i C.Tangana. Ateo

Roba Estesa. Oceà

Fangoría. Drames y Comedias

Oques Grasses. Petar-ho

Camilo. KESI (LaLiga)

Els Pets. Quan et trobi