Ja han passat tres dècades de l’accident nuclear més greu d’Europa occidental: el de Vandellòs I. Va ser el 19 d’octubre de 1989. Va marcar un abans i un després en els protocols de seguretat de les plantes però hores d’ara aquesta energia encara està en entredit.

Per parlar de tot plegat, aquest cap de setmana, a Tarragona, se celebraran unes jornades organitzades per Greenpeace i Ecologistes en Acció. Tindran lloc a l’Antiga Audiència i es parlarà de l’accident i com encara hi ha aspectes legals no resolts en energia nuclear. També s’abordarà el compliment pràctic del pla d’emergències nuclear al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, s’analitzarà el cas de Fukushima i s’exposarà com i per què cal accelerar el tancament d’aquestes plantes a Espanya.

Entre els ponents hi ha la periodista Cinta S. Bellmunt, que formarà part d’una de les taules al costat de Juan Cervantes, cap dels Bombers de Vandellòs II que va acudir a l’accident l’any 1989. Bellmunt ha recordat els fets d’ara fa 30 anys. Llavors, era corresponsal de l’Avui i col·laboradora de Ràdio Fòrum, ara Tarragona Ràdio. Les jornades arrencaran aquest divendres a les 17h.

L’accident nuclear de Vandellòs I va ser un incendi i interrupció del sistema de refrigeració del reactor nuclear. Gràcies a la intervenció dels tècnics i els bombers, que van aconseguir extingir l’incendi, aturar el reactor i reactivar la refrigeració manualment, es va evitar la fusió del nucli. Tot i això, continua sent l’accident nuclear més greu d’Europa occidental: classificat en nivell 3 de l’escala INES (que va de 0 a 7).