És el so de la gran flamarada que avui fa 30 anys atemoria el territori i provocava la fugida de més de 20.000 tarragonins i tarragonines, molts amb bata i pijama, presos pel pànic.

La matinada del 12 de juny de fa tres dècades la banda terrorista ETA atemptava al rack de canonades d’Enpetrol.

La gran flamarada era visible a quilòmetres de distància i la por es va instal·lar entre la població. Va ser una una nit molt llarga, en la que molts del que van fugir es va trobar carreteres col·lapsades i llocs improvisats on van haver de passar la nit. També la gran solidaritat de les poblacions veïnes, que en plena nit van habilitar escoles, poliesportius, mantes, entrepans i tot el necessari per donar cobertura a l’èxode humà.

Aquell 12 de juny de fa 30 anys, a les zero hores i 50 minuts, es va escoltar un xiulet seguit d’una forta explosió, i un gran núvol va cobrir el cel tarragoní, i la nit es va convertir en dia.

La ràdio es va convertir en una eina imprescindible. La primera emissora en donar la notícia va ser Ràdio Fòrum, precedent d’aquesta casa, que a la 1,05 de la passada matinada de fa 30 anys va interrompre la programació habitual. Hi havia molt poca informació oficial.

Els fets de fa 30 anys han servit per millorar en la planificació d’emergències, desenvolupant el PLASEQCAT d’acord amb la normativa europea SEVESO d’accidents greus. Els mitjans, avui també són millors i més tecnològics. Ho han destacat Albert Magaroles, llavors comandament dels Bombers, en un programa especial de Tarragona Ràdio. I coincideix en aquest diagnòstic Josep Maldonado, delegat del govern de la Generalitat el 1987.

Maldonado ha recordat que el governador civil de fa 30 anys, Vicente Valero, va trigar molt en voler reconèixer la hipòtesi de l’atemptat terrorista.

En el mateix programa, l’administrador del centre d’emergències 112, Toni Rovira, i Eli Llombart, responsable de Protecció Civil, han relatat que avui en una emergència similar, la gestió seria molt diferent, i tothom estaria ben informat des d’un primer moment.

 

Programa especial des de l’antiga Universitat Laboral

 

Aquest dilluns, a dos quarts d’onze, anirem fins a un dels llocs més calents, on es van viure també escenes de pànic.

Farem el programa des del complex de l’antiga Universitat Laboral, per conversar amb exalumnes que aquella nit van viure els fets, Javier Abad Escribano.

També ens acompanyaran les persones que tenien cura de les residències d’estudiants del complex, Juan Becerra Sanromà i Ramón Palau Bello. Així com l’educador que aquella nit estava de guàrdia, Juan Martín Martín, i el director de l’Internat del complex, Salvador Escudero Aparicio.