El 2 de març de 1974 és executat amb garrot vil a la presó de Tarragona un alemany de nom Georg Welzel. Quan s’acompleixen 50 anys de la seva mort, Tarragona Ràdio s’apropa a la identitat d’aquest jove que havia estat detingut per matar un Guàrdia Civil a l’Hospitalet de l’Infant.
El seu nebot, Toni Welzel, ens permet comprendre la història i tot el dolor que va causar a la família la desaparició i el tràgic final de Georg.


El que va ser el seu advocat, Jordi Salvà, relata com va viure l’última nit abans de l’execució i el fet que el condemnat amagués fins el darrer moment la seva veritable identitat. Va dir que el seu nom era Heinz Ches, que era polonès i que tenia 34 anys.

No va ser fins dues dècades després que el periodista Raúl Riebenbauer, descobreix després d’una exhaustiva investigació que l’executat a Tarragona era un alemany de la RDA i de nom Georg Michael Welzel. A més, el règim franquista ho sabia.

La seva va ser junt amb la de Salvador Puig i Antich la darrera mort a Espanya amb garrot vil. Les dues execucions no poden desvincular-se.

L’advocat, Paco Zapater, ens ajuda a estirar el fil de la història i a fer una radiografia del moment polític a Espanya i a la ciutat.

Georg Michael Welzel està enterrat al cementiri de Tarragona i amb ell, tots els interrogants d’una història lligada per sempre més a la nostra ciutat.

El podcast, que porta el títol de ‘El seu nom era Georg’, forma part de la col.lecció de reportatges ‘Del passat també es viu’ sobre fets importants de la història de Tarragona a partir de l’arxiu de Tarragona Ràdio.

S’ha elaborat amb els testimonis de Tony Welzel, nebot de Georg; el que va ser el seu advocat, Jordi Salvà; el periodista Raúl Riebenbauer; l’advocat Paco Zapater i l’escriptora, Carme Rodríguez.
Contingut i redacció: Tere Ortega
Muntatge sonor i tècnic: Lluís Comes
(I amb la col.laboració de Muntsa Salla en la traducció de l’alemany i de Miguel González, en la veu dels textos)
https://alacarta.tarragonaradio.cat/programs/del-passat-tambe-es-viu