powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

A Galícia, la tradició pirotècnica està molt arrelada a les professons religioses. La pirotècnica Josman (Ourense) participa d’aquests esdeveniments des de la seva creació, el 1973. La branca més tradicional, engegada per José Benito Salgado, conviu ara amb la passió del seu fill Hugo Salgado, que prefereix participar a concursos i grans festivals. Carretera i manta els ha portat fa dos dies a Bilbao i després de Tarragona tornen a Blanes, on ja els coneixen i els esperen amb ganes.

Aquesta aventura nòmada ha començat fa poc i significa l’adaptació de les empreses de focs artificials als nous públics. La digitalització del dispar, amb la seva preprogramació és tot un repte per l’equip de l’Hugo, unes 8 persones que trobem desplegant carcasses sota un sol de justícia a la Punta del Miracle. Ens diu que és important escampar bé el material per tota la superfície per què agafi amplitud al cel.

Just abans de la pandèmia van començar a participar en quest tipus d’events,i ara ja tenen una bona carpeta de fotos per ensenyar i s’estan fent un nom. Recullen la tradició gallega dels coets de “varilles” i afegeixen algunes formes que ens sorprendran per noves. També proposen un espectacle de 15 minuts, més intens que llarg, amb atenció especial al final contundent. Com és lògic, esperen que la brisa de mar a platja els doni un cop de mà aquesta nit.

Amb la tranquil.litat pròpia dels gallecs, o potser amb la seguretat que els dóna haver començat a muntar a les 5h del matí, els de l’Hugo van xino xano distribuïnt els tubs. No se’ls veu gens atabalats i asseguren que al vespre ja estarà tot preparat. El seu sistema de dispar és a tot o res: a les 22:30 pitjaran una sola tecla, que donarà inici a tot l’espectacle seguit de 15 minuts. L’Hugo i el seu equip seuran llavors a disfrutar de l’espectacle com un espectador més.

Entre riures, l’Hugo ens fa una promesa a través dels micros de Tarragona Ràdio: si guanyen el concurs, es comprometen a introduir les “varilles” a la professó de Sta Tecla. També ens diu, però, que més enllà del premi, es donen per satisfets si aquesta nit el públic flipa amb el seu espectacle. Mirant-lo als ulls, sabem que ho diu de veritat