La ràdio és el mitjà que ens acompanya en els bons i en els mals moments. És la primera que arriba al lloc dels fets, relata el que està succeint als oients i escriu el present en la nostra consciència col·lectiva. Durant aquests 35 anys, Tarragona Ràdio ha acompanyat l’actualitat de la ciutat fent d’altaveu de les tarragonines i els tarragonins durant les seves activitats quotidianes i, també, en els grans moments. Avui dia, en plena voràgine de les teleconferències, els dispositius mòbils i els nous formats, la il·lusió per informar del que succeeix al nostre entorn més pròxim segueix intacta. Perquè els objectius amb què es va fundar Ràdio Fòrum queden lluny en el calendari, però molt propers a la ciutadania si parlem de comunicació i proximitat.

Primera etapa

L’embrió de l’actual Tarragona Ràdio va començar les emissions el 17 de febrer de 1986 a la Part Alta de Tarragona, amb vocació de servei i per donar cobertura del dia a dia de la ciutat. El naixement de Ràdio Fòrum va arribar en un moment d’eclosió de les ràdios de barri, que treballaven en col·laboració i acostaven les notícies més pròximes a tots els oients, com Radiografia del Pilar, Onda Escolar, Ràdio La Canonja, Bonavista Ràdio, Ràdio Sant Salvador i Ràdio Sant Pere i Sant Pau.

La il·lusió, tant dels conductors com de desenes de col·laboradors, és la millor manera de definir aquesta etapa. Temps de reptes que els treballadors i treballadores de l’època encara en actiu recorden amb certa nostàlgia. “Vaig entrar com a col·laboradora el mateix any 1986, no tenia més de quinze anys i va ser gairebé de casualitat. Ja m’hi vaig quedar. En aquests anys he fet gairebé tots els rols, tant de locutora com de tècnic”, explica Sílvia Garcia, que avui dia segueix al peu del canó i coordina l’espai de tarda de la casa. Amb un somriure destaca “l’enorme evolució tècnica i professional del mitjà durant tots aquests anys, en els quals la ràdio ha avançat en paral·lel a la resta de la societat“.

De l’atemptat a la professionalització

La feina dels mitjans de comunicació és acostar la realitat a la ciutadania i, a vegades, els grans sotracs que ens remouen a tots són empentes per a créixer. Cal recordar, per exemple, l’esglai que va suposar l’atemptat d’Enpetrol al complex petroquímic de Tarragona, que va sacsejar la ciutat la matinada del 12 de juny del 1987. Enmig del desconcert ciutadà, la ràdio es va erigir en un canal de comunicació directa, que va acostar de viva veu tant l’actualització de les darreres novetats com les sensacions de la ciutadania, dues grans línies que el mitjà ha tingut sempre presents. Aquest fet va servir per acostar Ràdio Fòrum al conjunt de la ciutat i va donar el primer pas cap a la professionalització definitiva de l’emissora.

Una de les imatges de la primera època de l’emissora, quan encara duia el nom de Ràdio Fòrum. / Arxiu


L’any 1991, les instal·lacions es van traslladar al carrer de la Nau, en el que va ser una aposta decidida del consistori per a municipalitzar l’emissora. Aquest fet impulsa la creació de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona (EMMCT), l’agost del 1992, que neix amb l’objectiu estatutari de “gestionar i administrar el servei municipal de radiodifusió sonora, així com qualsevol altre mitjà d’informació i comunicació social municipal”. L’agost de 1994, l’equip del mitjà es trasllada a les instal·lacions de la Rambla Nova. “Durant la dècada dels noranta va materialitzar-se el pas definitiu a la professionalització a tots els nivells, tant tècnic com de rutines de treball”, explica Joan Andreu Pérez, qui ha viscut en primera persona tot aquest procés, ja que hi està en actiu gairebé des dels inicis.

Avui dia, en plena voràgine de les teleconferències, els dispositius mòbils i els nous formats, la il·lusió per informar del que succeeix al nostre entorn més pròxim segueix intacta

L’inici de la dècada dels anys 2000 i el canvi de mil·lenni van dur nous canvis a les rutines de producció de Tarragona Ràdio. L’any 2002 es van inaugurar els actuals estudis de l’Avinguda Roma, un pas endavant que es va traslluir en el canvi de freqüència, del 102.6 al 96.7 de l’FM.

Un servei únic

Durant aquests anys, els professionals han tingut l’oportunitat d’acostar a la ciutat grans esdeveniments que s’escriuen en majúscula. El desbordament del riu Francolí, la declaració del conjunt històric de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat, l’ascens de la SAD del Gimnàstic de Tarragona a Primera Divisió, la inauguració del Teatre Tarragona, els Concursos de Castells a la Tàrraco Arena Plaça, els Jocs Mediterranis o l’explosió d’Iqoxe són algunes de les grans notícies que han desplegat tot el planter de treballadors. Al mateix temps, la ràdio també ha estat present en l’actualitat de cada barri de Tarragona, en la tasca diària de les entitats que canvien el nostre entorn i entrevistant a totes aquelles persones que milloren la societat, sovint fent poc soroll.


El desbordament del riu Francolí, la declaració del conjunt històric de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat, l’ascens de la SAD del Gimnàstic de Tarragona a Primera Divisió, la inauguració del Teatre Tarragona, els Concursos de Castells a la Tàrraco Arena Plaça, els Jocs Mediterranis o l’explosió d’Iqoxe són algunes de les grans notícies que ha desplegat tot el planter de treballadors.

El salt informatiu s’ha dut a terme juntament amb la transformació tecnològica. La posada en marxa de la pàgina web i l’inici de les emissions per Internet certifiquen la possibilitat d’escoltar la ràdio des de qualsevol lloc, però també el canvi de sistema de treball. «El sistema informatitzat ens ha aportat més qualitat, més professionalitat i més seguretat a l’hora de planificar continguts», explica Joan Maria Bertran, cap tècnic i un dels treballadors més veterans de la casa. Ell mateix apunta que la implantació del sistema XDSI o els sistemes de transmissió en directe, que han evolucionat fins a dependre de la línia 3G o 4G, han estat passos endavant molt importants per a configurar la ràdio del present.

Garantir la proximitat

Avui dia, Tarragona Ràdio viu al dia i s’adapta als nous temps amb l’objectiu de garantir l‘esperit de proximitat que la caracteritza. De fet, el servei que ofereix el paraigua de Tarragona Ràdio viu un moment privilegiat, ja que és l’única emissora de l’FM que ofereix una continuïtat amb informació local i de qualitat durant tota la jornada. Una situació que explica la seva referencialitat i la seva capacitat d’atraure audiències en els grans moments dels últims anys, com l’1-O i les protestes per la sentència del procés, l’accident d’Iqoxe o les primeres setmanes d’estat d’alarma arran de la pandèmia de la Covid-19.

D’altra banda, i dins del mateix paraigües, els oients també tenen l’opció d’informar-se a través del portal web, que es troba en ple procés de transformació i que assumeix el repte d’oferir un servei d’informació digital amb vida pròpia, a més de visibilitzar i potenciar entre les noves generacions la ingent tasca periodística que es duu a terme davant dels micròfons. En un moment d’auge del podcast i de nous formats d’escolta basats en el so, però també en la imatge, l’emissora vol ser un referent a l’hora d’oferir continguts que respectin el diàleg entre la qualitat de sempre, el rigor, l’experiència i el pols de l’actualitat.

Tarragona Ràdio ha estat un dels mitjans que més ha interactuat amb el conjunt de la societat tarragonina. /Arxiu