Aquest dimarts es compleixen 40 anys de l’intent de cop d’estat que el 23 de febrer de 1981 va protagonitzar el tinent coronel de la Guardia Civil Antonio Tejero.
Feia poc que havia començat a caminar la democràcia, també de la legalització del partit comunista, després de 40 anys de dictadura.
L’intent es va perpretar el dia de la investidura de Leopoldo Calvo Sotelo, que havia de substituir a Adolfo Suárez, que havia dimitit pocs dies abans.
Hi ha tota una generació que dona per fet que els drets i les llibertats formen part intrínseca de la societat, altres les qüestionen. Sigui com sigui, l’episodi de fa quatre dècades és recordat per aquells que el van viure en primera persona, i avui us explicarem com es va viure a la ciutat de Tarragona.
Hi ha quatre persones que saben exactament què va passar el 23 de febrer de 1981: el llavors Rei, Joan Carles I; el tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero; el general de divisió Alfonso Armada, i el tinent general Jaime Milans del Bosch. Dos són morts, Armada i Milans. Els que queden tampoc han aclarit què va passar.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, un dia com el d’avui de fa quatre dècades, feia la mili obligatòria a Madrid, a la ‘División Brunete’ on hi havia l’Estat Major, a El Pardo. Ens ha relatat com ho recorda i com, de matinada, va haver de fer una guàrdia a la cafeteria del Congrés, per vigilar que no hi accedissin els GEO.
Després de l’alcalde, hem parlat amb Lluís Balart, historiador i, aleshores, destacat dirigent del PSUC i de Comissions Obreres.
En un segon bloc, hem conversat amb l’advocat Maties Vives, fa 40 anys Diputat al Parlament pel PSUC. I amb Berta Ramos, periodista de Ràdio Tarragona que llavors militava al partit del Treball, que estava a l’esquerra del PSUC.