Aquest dilluns arrenca ‘La Ràdio de les Festes’ des del hall del Teatre Tarragona. A partir de les deu del matí i fins a dos quarts de dues del migdia, tots els protagonistes de Santa Tecla passaran per l’estudi mòbil de Tarragona, a tocar de l’estand de les Festes.
Aquest dilluns obrim el programa amb la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé. També ens acompanyarà Marc Chornet, per parlar-nos dels darrers preparatius per l’espectacle ‘Setembre’. És l’acte inaugural de la programació dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla, que arriba aquest dilluns a la TAP.
Els matins, ‘La Ràdio de les Festes’ i per les tardes, tots els directes començant per la Crida a les Festes del proper dijous, amb l’homenatge al Perpetuador, enguany la Banda Unió Musical de Tarragona, i el reconeixement als Teclers i Tecleres d’honor. L’acte deixa les Muralles i es trasllada a la plaça de la Font.
En connexió amb la Xarxa i TAC12, us oferirem les actuacions castelleres del Primer Diumenge de Festes on es veuran les camises els Xiquets de Tarragona, la colla Jove dels Xiquets de Tarragona, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i la Diada de Santa Tecla, amb les quatre colles de la ciutat, aquest proper 18 de setembre i el dia 23, respectivament.
No faltarem a la cita dels Dames i Vells o del Ball Parlat de la Sebastiana del Castillo, que també sonaran per l’antena de l’emissora municipal.
Programació en una primera setmana intensa, i la que ve, a partir de dilluns 19 de Setembre, encara més, amb directes amb la Cercavila petita, des de la plaça de les Cols. O l’endemà amb un directe des del Monumental pastís de Santa Tecla, també per la tarda.
Dimecres 21, els micròfons es traslladen al Pregó de Danae Boronat
El Pregó anirà enguany a càrrec de la periodista esportiva Danae Boronat. L’escoltarem en directe, així com els actes posteriors des del Palau Municipal i la plaça de la Font, com el tradicional Visca Santa Tecla!, el primer Amparito Roca, la primera Tronada i l’Arrencada dels Gegants.
La Vigília, el 22 de setembre, traslladem la ‘Radio de les Festes’ fins a la plaça de les Cols, per viure en directe la sonoritat de les Festes, amb l’Entrada de Músics, al migdia, i la Cercavila per la tarda. Enguany molt especial, amb l’estrena el Ball de Titants, que incorporen així els gremis al Seguici Popular.
El dia de Santa Tecla serà molt intens
Començarem en directe a l’Ofici, des de la Catedral, i empalmarem amb la tanda de Lluïment del Seguici Popular, a la plaça de al Font, i la Diada Castellera en connexió amb TAC12 i la Xarxa.
Al vespre, un dels moments més emotius, l’emissió de la Processó del Braç de Santa Tecla, des de Casa Balsells, en l’any que es commemora els 700 anys de la seva arribada.
Tanquem els directes de Santa Tecla el dia de la Mercè, amb la Diada Castellera a la plaça de les Cols i, amb l’equip de la Faixa, amb Aïna Mallol i Elisenda Rovira. Tot seguit, aquest any sí, l’emoció dels Pilars Caminat. Dos equips simultanis, a les Cols i al balcó de l’Ajuntament, a la plaça de la Font.
Durant tots els dies de Santa Tecla emissió de ‘700’ el primer podcast de les Festes
Capítol 1: 700 Els sons de la festa
En el primer capítol “700 . Els sons de la festa” es fa un recorregut pel programa festiu de manera cronològica. La tronada, la Crida, el Pregó, la Baixada de l’Àliga, l’Entrada de músics, la Cercavila o l’Anada a ofici són moments que recull el primer podcast. El fil conductor són les múltiples ‘Amparitos’ que han sonat a la ràdio durant aquests 35 anys de servei ininterromput.
Capítol 2: 700 El Retaule de tots
El segon capítol, “700 . El Retaule de tots”, està dedicat als 30 anys de la representació que l’Esbart Santa Tecla fa cada 20 de setembre a la Catedral. El podcast es converteix en un homenatge al creador del Retaule, Jaume Guasch Pujolà, mort el 2011. El treball radiofònic permet escoltar extractes de les entrevistes de Jaume Guasch a Tarragona Ràdio i en especial, la darrera abans del seu últim Retaule. La seva vídua i presidenta de l’Esbart Santa Tecla, Rosa Llorach; el seu amic i actual director artístic, Lluís Calduch, i la primera Santa del Retaule, Núria Pous ajuden a repassar les 3 dècades de l’espectacle.
Capítol 3: 700 La Peonada més popular
La Peonada Popular de Santa Tecla és la cursa mes antiga que s’organitza a la ciutat de Tarragona. Rafael Casellas Cholbi, mort amb 71 anys el 2021, va idear el projecte esportiu popular i el va impulsar amb Joan Cerón. El 23 de setembre de 1979 sortia de la Rambla Nova, la primera edició de la peonada. El podcast recull el testimoni d’atletes que hi han participat, dels responsables del Patronat Municipal d’Esports, i també dels amics i familiars de Casellas i Cerón.
Capítol 4: 700 Les músiques de la Catedral
Cada 23 de setembre la Catedral de Tarragona s’omple de música. Els primers sons del dia de Santa Tecla comencen al campanar i són en honor a la patrona. Després, les campanes indiquen que comença l’ofici, una cerimònia plena de rituals i on es convida a escoltar l’orgue o la veu del Cor d’Amics de la Catedral. Ens ajuda a estirar del fil mossèn Miquel Barberà, mestre de capella des de 1988. Amb el compositor Joan Juncà ha estat coautor de moltes obres musicals de la Catedral.
Capítol 5: 700 El menú de Santa Tecla
L’estampa del matí de festa major a Tarragona la formen cadires i taules desplegades a la plaça del Fòrum i els carrers de l’entorn de la Catedral amb plats d’espineta amb caragolins. Txema Solichero del Tòful, Francesc Jérez de la Queveda, Inma Pacheco del Solet i Carme Torné del Barquet cuinen el nostre menú de Santa Tecla al nou capítol del ‘700’
Capítol 6: 700 Sobretaula de Festa Major
A Tarragona qui té un duro el 21 de setembre és ric. A la plaça del Rei es fa aquell dia el tradicional ‘Cafè,copa i puro….per un duro’ i hem tirat d’arxiu de Tarragona Ràdio per recordar els moments més memorables de la cita. A les sobretaules de Santa Tecla es pren cafè i una copa de Chartreuse, però abans, a les postres, no hi pot faltar el pastís del Braç de Santa Tecla de nata. Pepe Roquet, de la pastisseria Palau, va idear el repartiment gratuït del dolç a la plaça de la Font.
Capítol 7. L’elixir de la vida
‘L’Elixir de la Vida’ és un recorregut per la història del Chartreuse i els seus vincles amb la ciutat. Escoltem l’ideòleg de la fresca barreja que ara coneixem com a ‘mamadeta’, Xavier Fortuny i parlem amb Enric Garriga que li va donar nom. En veu de la que ha estat durant molts anys la representant de Chartreuse Difusion, Marianne Waffelaert: Tarragona va salvar el licor de la seva desaparició.
Capítol 8: Els castells
Santa Tecla té 3 diades castelleres. El primer diumenge de festes, la Mercè amb la baixada de Pilars i la clàssica del 23 de setembre. Amb quatre ‘històriques’ camises de la ciutat n’hem parlat. El podcast recull les vivències ‘tecleres’ de Carme Ferré ‘Cuca’ dels Xiquets de Tarragona i de Genoveva Zaragoza Gras, de la colla Jove de Tarragona. Els altres dos protagonistes són Isaac Herrera dels Xiquets del Serrallo i Josep Maria Pascual ‘Pasqui’ de la colla castellera Sant Pere i Sant Pau. Als quatre els hem preguntat pel seus millors records castellers de Santa Tecla i hem recuperat alguna de les narracions de l’arxiu sonor de Tarragona Ràdio. L’emoció dels castells i dels castellers i castelleres que els estimen omplen de sentiment aquest podcast que acaba, com la festa major del setembre, amb els pilars caminant del dia 24.
Capítol 9: el nostre amparitu
Per als tarragonins, la peça musical és alegria i festa. Per als carletins és tot un orgull com explica l’alcaldessa del municipi de la Ribera Alta. Amb Lola Navarro hem conegut ‘un poquet més’ qui era Amparito Roca. El pasdoble s’ha fet un lloc especial a Tarragona. Un bon dia, potser per casualitat, es va convertir en himne de la Festa Major. Va ser a la colla Jove Xiquets de Tarragona on el tema es comença a popularitzar. Un dels primers castellers de la colla, Xavier Magarolas, recorda com va anar tot plegat. Posem-nos en context: 1980.
Des d’aleshores i fins ara, els tarragonins i tarragonines hem escoltat tantes versions del pasdoble que són difícils de quantificar. El cert és que hi ha tantes Amparitos com els músics vulguin. N’hem parlat amb dos de tarragonins.
Jordi Anglès forma part de la xaranga Tocabemolls. Haurà interpretat l’Amparito unes 300 vegades a la seva vida. També toca el Timbal a la Banda Unió Musical i el timbal de gralla a la Virolla. Incomptables són les Amparitos de Jordi Masip, director de la Banda Unió Musical de Tarragona. Té clar que a Tarragona són ganes incontrolables de saltar, ballar i aplaudir quan s’escolten els acords del pasdoble. Però també subratlla que és una peça de gran qualitat. Els testimonis dels protagonistes s’acompanyen de les múltiples versions d’Amparitos que han sonat a Tarragona Ràdio, incloses les que es canten ‘a cappella ’ amb el tradicional lo lo lo..