Acció Climàtica talarà 50 hectàrees de pins ubicats al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet (Conca de Barberà). Es tracta d’exemplars de l’espècie forana pi pinastre que han mort a conseqüència d’una plaga agreujada per la sequera. La manca de pluges ha afavorit la proliferació d’uns insectes que maten els arbres. L’afectació a Poblet és de 300 ha de les més de 2.000 forestals que té aquest paratge natural, el que representa un 10% del bosc. La previsió és que al setembre, una vegada finalitzi la temporada d’incendis, es comencin a talar els arbres en una primera zona de cinquanta hectàrees. Acció Climàtica ha alertat que l’afectació es repeteix en altres boscos de Catalunya com a la Vall d’Aran o a Osona, però amb menys afectació..
La directora d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, ha detallat que l’actuació permetrà frenar l’expansió de la plaga a altres pins, així com regenerar la massa forestal, ja que “a sota d’aquests pins morts hi ha un nombre important d’alzines que podran créixer per seguir mantenint aquest bosc” viu. A més, aquesta tallada evitarà incrementar “el risc de propagació en cas d’incendi forestal”.
“Com a país no ens podem permetre grans incendis forestals que posin en risc la biodiversitat i les persones”, ha etzibat Sanitjas, qui ha defensat que s’ha de “potenciar una gestió forestal activa que permeti tenir uns boscos sans”.
Per la seva banda, la directora del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, Ester Trullols, ha explicat que van començar a tenir coneixement de la plaga a principis de primavera, quan van veure dos “punts vermells” al bosc. Segons Trullols, amb només tres mesos, la plaga ha afectat gran part de la massa forestal de la varietat de pi pinastre. Es tracta d’uns arbres procedents del nord de l’estat espanyol que van ser repoblats als anys seixanta i que no estan aclimatats a les altes temperatures i a la manca d’humitat que està patint la zona de Poblet durant els últims anys.
A diferència d’altres varietats del paratge natural, el pinastre és el que més està patint els efectes del canvi climàtic i de la sequera continuada. Unes anomalies meteorològiques que també estan augmentant la presència d’insectes perforadors, així com la disminució de la capacitat natural de resposta d’aquests arbres davant certes plagues.