Tarragona ha acollit aquest dissabte, per primer cop en la història, una assemblea de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb motiu dels 50 anys del Centre Excursionista Tarragona. La seu del Col·legi d’Advocats ha estat l’escenari on s’han aplegat alguns dels representants de les més de 400 agrupacions i entitats excursionistes del país.
Una assemblea històrica en la que s’ha aprovat després de molts anys de treball l’acord de col·laboració mútua i reciprocitat en matèria de refugis de muntanya entre les Federacions de l’Aragó, Astúries, Navarra i Catalunya. Ha estat possible després ‘d’un canvi de paradigma’ en la direcció de la federació aragonesa -que també ha aprovat avui l’adhesió- apartada de la influència de la Federació Espanyola (FEDME) que històricament ha posat pals a les rodes a la volada de les entitats territorials.
En declaracions al Pont de Mahoma, el president de la FEEC, Jordi Merino, ha subratllat que aquest conveni històric engloba tots els Pirineus, arribant a un 90% dels refugis disponibles. Confien que en un futur també entrin les federacions de Madrid i del País Basc.
De la seva banda, el vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, alerta que l’acord és també un toc d’atenció a la FEDME, i assegura que representa un pas més en el conveni de reciprocitat a nivell europeu. L’acord estarà vigent a partir de l’1 de gener de 2023 i s’acompanyarà d’un òrgan jurídic per aconseguir també la reciprocitat a Europa.
Observatori d’accidents de Catalunya
L’Observatori d’accidents de Catalunya és un dels aspectes que ha centrat també l’Assemblea. Preocupa a l’àrea de seguretat de la FEEC l’increment d’accidents a la muntanya, també entre els federats, s’han triplicat respecte fa uns anys. Confien que les administracions es posin les piles i contribueixin a crear aquest organisme per tenir una diagnosi exacta i clara de la tipologia dels accidents, amb l’objectiu de posar-hi fre.
Merino diu que tiren endavant l’observatori que també permetrà fer una fotografia en 360 graus per determinar quins són els punts negres i saber on cal actuar. Ara no tenen dades, assegura, excepte les que faciliten les asseguradores.
Merino, d’altra banda, ha felicitat al Centre Excursionista Tarragona i al seu president Jordi Aluja per l’organització d’un acte que espera que es pugui repetir en un futur.
El Museu de la Muntanya de Catalunya
Un dels propòsits que també serà històric pel país quan es trobi el desllorigador, és el projecte del Museu de la Muntanya. També se n’ha parlat a l’Assemblea responent a preguntes dels representants de les entitats. Ara per ara, el projecte passa per ubicar el projecte de Museu a Núria, com a primer emplaçament.
Un Museu de la Muntanya s’ha projectat seguint la idea del que tenen altres països on com a Catalunya hi ha una llarga tradició en excursionisme i alpinisme. Ja hi ha molt de material cedit pels clubs i per persones a títol individual. Un d’aquests llegats és el de l’alpinista Juanjo Garra, que ens va deixar el 2013 al Dhaulagiri.
L’assemblea de la FEEC ha engegat ben d’hora, després de l’obertura a càrrec de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i de la cap de la Representació Territorial de l’Esport de la Generalitat a Tarragona, Carmina Blay. Hi han assistit representants d’agrupacions i entitats de tot Catalunya, com el Centre Excursionista de Taradell, l’Agrupació Excursionista la Talaia de Vilanova i la Geltrú, la Unió Excursionista de Sabadell o l’Agrupació Excursionista Bufalà de Badalona, entre molts altres.
Un dia històric pel Centre Excursionista Tarragona
Jordi Aluja, president del Centre Excursionista Tarragona, ha dit que és un dia històric per la ciutat per tornar a reunir a totes les entitats excursionistes del país. Aluja, explica que el certament que més s’hi assembla és el III Congrés Excursionista de Catalunya celebrat fa més d’un segle, el 1914.
El Centre Excursionista Tarragona es va fundar el 12 de desembre de 1972. Celebra 50 anys d’història amb un calendari d’actes que continuaran amb una cursa de muntanya de cara a la tardor, entre Albarca i Tarragona, i que esperen que tingui continuïtat.
També un open d’Escalada que no s’havia fet mai a Tarragona, el 2023, coincidint amb el 50 anys del Muntanyenc, creat el 1923 i que després, el 1929, donaria el relleu al Ginesta, fins arribar el 1972 a l’actual Centre Excursionista Tarragona.