powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Activada la prealerta per manca de precipitació a Catalunya. Ja fa dos mesos que no plou i la sequera comença a ser preocupant. Els pantans del país es troben al 56%, i es podrien començar a adoptar restriccions si baixen al 40%. Situació encara més crítica a la demarcació. El de Siurana està al 30% i el de Riudecanyes al 21%.

Tarragona ha començat el 2022 amb un clar dèficit hídric. A la ciutat, aquest gener han plogut menys de 5 mil·lilitres, quan la quantitat normal és d’uns 30. Tot i així, l’hivern sí que ha estat normal pel que fa a temperatures. La sequera és cada cop més marcada i amenaça d’allargar-se més enllà dels dos mesos actuals. Els models meteorològics a Europa pel que fa a precipitacions tenen molt poca predictibilitat a pocs mesos vista. Així, els pròxims mesos són incerts.

No obstant la situació actual, que comença a ser alarmant, els experts asseguren que no és cap anomalia. Les sequeres són periòdiques al clima mediterrani. El canvi climàtic, però actua. Aquesta manca de precipitació serà cada cop més freqüent i l’abundància de la pluja, quan hi ha precipitacions, serà cada vegada major. De fet, són canvis que ja es perceben. Així ho explica Enric Aguilar, membre del Centre en Canvi Climàtic C3 de la URV. Són declaracions a Tarragona Ràdio.

Enric Aguilar, membre del Centre en Canvi Climàtic C3 de la URV.

Els darrers anys ja hi ha hagut altres episodis de sequera a Catalunya, tant o més intensos que l’actual. El més recordat, el del 2005 al 2008. També van ser importants el del 1998 al 2002, del 2012 al 2013 i del 2015 al 2018.