Les obres de recuperació de la Granja dels Frares del Morell (Tarragonès) han arrencat aquesta setmana amb un pressupost de més de 400.000 euros. Els treballs de la primera fase consisteixen a consolidar i estintolar l’estructura de les restes, que es troben deteriorades, i també a reformar la torre i el magatzem. L’actuació tindrà una durada total de quinze mesos. “El repte és que en quatre anys estigui tot consolidat, com a mínim apuntalat perquè no es degradi més”, ha dit l’alcalde del municipi Eloi Calbet. L’objectiu és fer visitable l’espai. El conjunt arquitectònic està reconegut com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i data del segle XII. Va ser propietat de l’Orde del Temple i, després, el Monestir de Santes Creus.
Les restes del conjunt arquitectònic de la Granja dels Frares es troben en ruïnes i malmeses. L’estintolament de les estructures i dels murs són necessàries per a evitar que s’esfondrin i es perdin més elements d’aquest espai patrimonial. Així, els treballs de la primera fase se centren en la consolidació de les restes i en la reforma de la torre i el magatzem, els quals es convertiran en un habitatge, on viurà un masover, i en un centre d’interpretació per als visitants, respectivament.
“En la part de la torre i el magatzem volem mantenir el màxim tot el que es pugui, és un BCIL, per tant, les actuacions són molt curoses per mantenir tot l’existent, mentre que la part nova volem que respecti el màxim les construccions, amb la diferenciació entre el modern i l’antic”, ha detallat el director d’aquesta part de l’obra, Manuel Prieto. Aquests treballs tindran una durada de sis mesos i té un cost de 224.110,28 euros, els quals s’han finançat amb una subvenció de 169.328 euros del Departament de Cultura de la Generalitat.
Pel que fa a la consolidació i estintolament del conjunt arquitectònic, l’actuació s’executarà en un termini de nou mesos i suposa una inversió de 510.906,22 euros, amb una primera fase de 180.097,08 euros. Aquesta intervenció compta amb 100.000 euros de finançament del Departament de Cultura i els 80.000 restant a càrrec de la Diputació de Tarragona. “Tenim la sort que es mantenen moltes parets en peu i el que volem és no perdre-les, ens centrem en les actuacions més urgents per evitar que any rere any es perdin trams d’aquest nucli habitat, datat del segle XII”, ha concretat un altre dels directors de l’obra, Genís Boix.
En la presentació del projecte de recuperació d’aquest dimecres, l’alcalde ha recordat que es va redactar el projecte l’any 2022-2023 i que aquest contempla més de 600.000 euros. “És un projecte ambiciós, de recuperació històrica de les restes arqueològiques que es troben en el nucli del poblat de la Granja, un espai emblemàtic que ens el sentim molt nostre”, ha subratllat Calbet, qui ha afegit que cada dia que passava anava en “contra” de la seva conservació.
Pròximes fases
D’altra banda, el batlle ha assenyalat que la segona i la tercera fase del projecte dependran del finançament de les administracions superiors. “El repte seria que en quatre anys ho tinguéssim tot consolidat, com a mínim apuntalat perquè no es degradi més del que ho està i a partir d’aquí el repte sigui recuperar el que ha caigut i fer-lo visitable”, ha comentat. De fet, Calbet destaca que la voluntat és que l’espai es pugui visitar aviat per tal que el centre d’interpretació permeti la difusió de la història del nucli històric. “Volem difondre aquest patrimoni encara que no estigui acabada tota la feina arqueològica, a la Cartoixa d’Escaladei fa temps que s’hi treballa i es pot visitar”, ha exemplificat.
Per la seva banda, la cap del servei de patrimoni arquitectònic de la Direcció General de Patrimoni Cultural, Mercè Costa, ha realçat la importància de recuperar aquests espais rurals que s’han considerat “menors” i s’han “menyspreat”. “Recuperar aquests testimonis és fonamental”, ha asseverat. Costa s’ha compromès a finançar el projecte: “Tècnicament, està garantit, i sempre que tinguem disponibilitat pressupostària el compromís hi és”, ha manifestat. Finalment, el diputat delegat de Promoció Social i Cultural de la Diputació de Tarragona, Òscar Sánchez, ha refermat el compromís de la institució en la rehabilitació de la Granja.
El conjunt arquitectònic, una de les granges de Santes Creus
L’antic edifici del molí de la Granja dels Frares, conegut també com el molí del Codony, formava part del conjunt d’edificacions d’una de les granges que el monestir de Santes Creus va establir al Camp de Tarragona. Es data del segle XII, tot i que llavors la granja no tenia el significat que té ara, sinó que era una entitat territorial menor dins d’una senyoria.
L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La primera intervenció es va fer l’any 2020 i el maig de 2022, en el marc d’una intervenció arqueològica, es van excavar i buidar els cacaus que hi ha sota l’edifici. Aquí, s’hi va trobar l’antiga roda del molí, de fusta, i el seu corresponent eix de ferro. També es van recuperar materials de menor rellevància, com ara restes ceràmiques, de vidre o de metall, algunes de les quals marquen l’últim moment d’ús del molí, que se situa al segle XVIII.
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/image.gif)
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/image-4.gif)
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/image-3.gif)
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/image-1.gif)
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/image.gif)
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/image-2.gif)
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/image.gif)