Les temperatures elevades que es preveuen aquest mes d’agost incrementen el risc d’incendi forestal. Si ve la situació encara és estable, els boscos presenten una situació d’estrès hídric per la sequera acumulada dels darrers dos anys. El cos d’Agents Rurals confia que les persones que accedeixen al medi rural siguin responsables en la seva actitud, i evitar així que tinguem una campanya d’estiu complicada.

Ara fa uns dies transcendia que el 2022 ha estat l’any amb més boscos afectats per sequeraregistrats. És un fet climàtic condicionat per les onades de calor extrema, com les que hem viscut aquests juliol que hem deixat enrere, que estan afectant els planifolis i les coníferes.

Segons l’informe DeBoscCAt2022, la xarxa de monitoratge del decaïment dels boscos, hi ha registrades unes 33.000 hectàrees de bosc amb signes de patiment per sequera. En comparació amb l’any 2012, el primer any de recollida de dades, es van registrar 40.000 hectàrees afectades, però eren dades que reflectien les afectacions d’aquell any i de tota la història passada, que mai s’havia quantificat.

Del total d’hectàrees de bosc amb signes de patiment per sequera i calor extrema, gairebé 6.000 hectàrees eren coníferes. En conseqüència, els pins moren silenciosament per la manca d’aigua prolongada. Quan aquests arbres passen del verd al marró vol dir que ja han mort.

El cap del Agents Rurals a Tarragona, Cándido Rincón, ja alertava en la darrera entrevista a Tarragona Ràdio, que les pins estan patint molt per la sequera. Diu Rincón que l’increment de la temperatura ara a l’agost, i un actuació incívica al medi natural són una combinació fatal. Recorda, a més, que la majoria d’incendis forestals són fruit de negligències o descuits.

La demarcació, pel que fa a la sequera, no està en la pitjor condició a nivell de Catalunya. Els boscos estan molt pitjor en altres zones , segons l’estudi, com Osona o el Berguedà, però no es pot abaixar la guàrdia.

I es que els boscos, en general, es troben en una situació crítica, d’emergència forestal marcada, d’una banda, pels efectes de la sequera i de l’augment de temperatures i, de l’altra banda, per l’abandonament de la gestió forestal.