L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona ha demanat la implicació de l’Estat i la Generalitat per solucionar la situació dels joves extutelats. El conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño (ERC) i la consellera de Serveis Socials, Carla Aguilar Cunill (ECP), han subratllat que es tracta d’un tema “molt complex” i que “cal la implicació de totes les administracions i entitats”. A més, han indicat que les tres línies bàsiques sobre les quals cal treballar són l’oferta d’habitatge, l’accés a programes de reinserció i la normalització de la situació legal.

La demanda ha arribat hores després de l’apunyalament d’un jove de vint anys al carrer Salines de la Part Alta. Segons ha apuntat el conseller Castaño, tant agressor com agredit serien joves extutelats. “No tenen expectatives, impossibilitat d’accedir a habitatge i itineraris d’inserció. Això és la llavor que genera aquestes qüestions“, ha dit Carla Aguilar. En el mateix sentit s’ha expressat el republicà, qui ha dit que “la legislació atrapa aquests nois en aquest llimbs d’il·legalitat”.

Només 3 de cada 10 joves extutelats formen part d’un programa d’inserció

Aguilar ha explicat que des del 2019 l’Institut Municipal de Serveis Socials està treballant per abordar la problemàtica dels joves extutelats. Ho fan a partir del programa ‘Sostre 360‘, executat per la Fundació Eveho. De fet, tots dos joves implicats en la baralla estarien dins d’aquest programa engegat des de la Generalitat. Un d’ells, però, hauria renunciat al mateix. “Eveho no dóna solució a tots els nanos. N’hi ha que no estan dins d’aquest programa. Abordarem el tema amb implicació i responsabilitat de totes les administracions“, ha dit Manel Castaño. A la ciutat hi ha aproximadament un centenar de joves extutelats, dels quals 30 estan dins del programa 360.

El govern municipal està a l’espera de reprendre les converses amb la Generalitat, que es van aturar al maig, per tal d’abordar la situació. Les “línies mestres” de l’actuació, però, ja estarien definides. Passarien per l’accés a l’habitatge, a programes d’inserció socio-laboral i per la normalització de la situació jurídica dels joves. “Necessitem un abordatge clar, necessitem la reforma de la Llei d’Estrangeria. Calen mesures específiques perquè són persones que arriben sent menors i tenen situació complexa”, ha dit Aguilar.

Aquest dijous, el cas de l’apunyalament i dels menors extutelats es tractarà també en la Junta de Portaveus. Per aquest motiu, Castaño ha demanat la implicació de tots els grups municipals.