Posen al descobert centenars de gravats prehistòrics a les Muntanyes de Prades. El conjunt, format per més de 250 gravats, està situat a l’anomenada Roca de les Ferradures de l’antic poble dels Cogullons, al terme municipal de Montblanc. El jaciment es converteix en un dels més importants de Catalunya pel que fa a gravats rupestres postpaleolítics.

La descoberta ha estat fruit dels treballs de neteja i documentació que està duent a terme aquests dies un equip de l’IPHES-CERCA encapçalat per Josep Maria Vergès i Míriam Salas. Se situa en una de les zones amb major concentració d’abrics amb conjunts d’art rupestre de les Muntanyes de Prades.

El conjunt es troba a l’aire lliure, en una superfície de roca sorrenca de centenars de metres, fet que converteix aquest jaciment, tant per l’extensió com pel nombre i varietat de representacions, en un dels més rellevants de Catalunya.

Aquest conjunt de gravats va ser descobert a finals de la dècada de 1970 per Ramon Capdevila, aficionat a l’arqueologia i antic col·laborador d’en Salvador Vilaseca. Però, més enllà de la publicació d’algunes fotografies i comentaris, mai havia estat objecte d’estudi, ni se li havia donat gaire importància.

Els treballs realitzats per l’IPHES-CERCA han permès descobrir molts més gravats dels que es coneixien, alguns d’ells en un estat de conservació extraordinari. També es posa de manifest que aquests no es concentren sols a l’indret conegut com a Roca de les Ferradures, sinó que s’estenen per una extensió de terreny de centenars de metres.