Alcaldes de l’entorn dels polígons químics pensen que la qualitat de l’aire no “preocupa” la ciutadania més enllà dels casos puntuals però reclamen més informació. Ho han manifestat durant una jornada de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire celebrada a la Cambra de Tarragona.

La qualitat de l’aire no preocupa però sí ocupa. És el missatge que han enviat els alcaldes de La Canonja, de Vila-seca, de La Pobla de Mafumet i de Perafort, que han participat en una de les taules rodones. Tots quadre han admès que, actualment, la percepció que tenen és que els ciutadans no ho consideren un problema prioritari i que, en bona part, es deu als avenços que s’han fet amb els mesuraments i l’obtenció de dades.

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, ha estat contundent: “La gent no està patint ni vivint amb neguit constant pel tema de la indústria”. L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, reconeix que no hi ha «alarmisme» al voltant de la qualitat de l’aire però sí reclama poder atacar millor els episodis d’olors.

L’alcalde de Perafort, Joan Martí, explica que sovint topen amb un problema de credibilitat perquè la gent considera que les administracions i les empreses tenen connivència a l’hora de publicar unes dades encara excessivament complexes d’entendre. Per la seva banda, l’alcalde de La Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà, creu que cal millorar la comunicació entre administracions i també la informació, especialment quan hi ha episodis puntuals. Els alcaldes admeten que la torxa segueix sent un element que genera alarma quan s’activa.

Més legislació, més pedagogia i un seguiment més acurat

El catedràtic de Química Analítica de la URV i director científic de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire, Francesc Borrull, ha explicat que ja es fa un control molt ampli de gairebé 200 compostos i que el mètode de monitorització és bo. La tecnologia hi és. Ara bé, pensa que la implementació progressiva dels sistemes en línia permetran perfilar millor la informació obtinguda i actuar, si es dona el cas.

Cristina Miret, cap de la divisió de Medi Ambient del Port de Tarragona, pensa que la percepció social ha millorat però que encara costa explicar bé les dades. També reclama més legislació per determinats components volàtils que ara no estan regulats.

El president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha recordat que des que hi ha l’Observatori ja s’han generat 70.000 dades i s’analitzen 22 nuclis de població. Diu que és una eina de transparència que és viva.

La jornada l’ha obert la presidenta de la Cambra de Tarragona, Laura Roigé, que ha manifestat que seguiran reclamant la retirada definitiva de l’impost a les energètiques. Parla de sector estratègic per les comarques del sud del país.