140 particulars i 25 entitats i administracions locals han presentat al·legacions contra la construcció de la central fotovoltaica més gran que es projecta ara per ara a Catalunya, situada a la Conca de Barberà, majoritàriament, i a l’Urgell. Segons ha pogut saber l’ACN, els recursos incideixen en els efectes que pot tenir sobre les terres agràries, la biodiversitat, el paisatge, el patrimoni cultural de la pedra seca o el turisme.
El megaparc solar ocuparà 430 hectàrees, l’equivalent a 600 camps de futbol. La instal·lació es divideix en dos projectes i un s’ha tramitat per via d’urgència, modificant un document anterior. A més, l’empresa promotora ha detectat a la zona la presència de l’àliga cuabarrada, en perill d’extinció. L’empresa contempla instal·lar 365.664 panells solars ocupant majoritàriament terreny agrari. La central s’assentarà als termes municipals de Passanant i Belltall, Forès, Solivella, Vallfogona de Riucorb i Montblanc, i els de Vallbona de les Monges i Ciutadilla (l’Urgell). A més de l’Espluga de Francolí, fins a on recorreran dues noves línies d’alta tensió de 220 kV i 400 kV respectivament.

L’alcaldessa de Passanant i Belltall, Carme Amenós, lamenta que hi haurà un mar de plaques.
Pel que fa a les instal·lacions, l’empresa també preveu construir dues subestacions elèctriques, a més de tres línies de mitja tensió soterrades. Les plaques que estaran més a prop de nuclis poblacionals són a 300 metres de Passanant i a 500 metres de la Guàrdia dels Prats (Montblanc). El parc se situarà en sòl qualificat amb Protecció Territorial d’interès agrari i paisatgístic.
Més notícies:
- Un nou màster de la URV formarà professionals per gestionar de manera interdisciplinària la descarbonització
- Tarragona acollirà una nova edició de la Festa del Comerç Just i Solidari
- Les arts digitals tornen a la Tabacalera
- Port Aventura World organitza una experiència ‘a cegues’ amb l’ONCE
- Desmantellada una organització criminal per tràfic de drogues que operava a Tarragona, Cambrils i Navarra