Un grup d’alumnes de batxillerat del Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona, amb el suport del grup de Cromatografia Aplicacions Mediambientals de la Facultat de Química de la URV, ha dut a terme un estudi sobre la qualitat de l’aire de les aules.
El treball ha estat motivat per les mesures de prevenció per la COVID-19, que impliquen l’ús de dissolvents en els productes de neteja i l’ús de gels hidroalcohòlics. Els resultats del treball han determinat, en diferents aules del centre, més de 40 compostos volàtils presents en l’aire.
«Des de sempre ens hem preocupat molt de la contaminació dels entorns externs, influïts per agents com la contaminació, els cotxes i la iustria, per exemple, però amb la pandèmia hem passat molt de temps a casa i en espais tancats, el que ha motivat aquest treball d’investigació», explica Anna Borrul, directora del projecte.
L’anàlisi elaborada pels diferents alumnes destaca que els compostos orgànics volàtils apareixen a l’atmosfera i a l’aire que respirem principalment per activitats de l’home, activitats industrials, circulació de vehicles, productes de neteja i higiene personal, …. alguns d’ells presenten característiques que, en el cas de que aquests s’acumulessin en grans concentracions, podrien arribar a tenir algun efecte sobre la salut humana i, per tant, es requereix el seu control.
Entre els compostos identificats van destacar els dissolvents, principalment etanol i alcohol isopropílic, en concentracions superiors a 100 µg/m3, (micrograms per metre cúbic) molt superior als valors trobats a l’exterior del centre que es on s’acostumen a mesurar. La suma de tots els compostos identificats oscil·lava en els espais interiors del centre entre 300 i 500 µg/m3 mentre que a l’exterior els valors eren de l’ordre de 50 µg/m3. No hi ha cap normativa que estableixi uns màxims que poden afectar la salut.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.