Pla general del "Action Hub" al centre de convencions de la 26a Conferència Mundial del Clima, a Glasgow el 3 de novembre del 2021. (Horitzontal)
Pla general del "Action Hub" al centre de convencions de la 26a Conferència Mundial del Clima, a Glasgow el 3 de novembre del 2021. (Horitzontal)

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Analitzem com va la Conferència Mundial del Clima que se celebra aquests dies a Glasgow, a Escòcia (COP26) i ho fem des de la òptica local. En conversa amb el Dr. Enric Aguilar, membre del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i professor del departament de Geografia.

Ja hi ha alguns compromisos, com el de les grans institucions financeres que han anunciat aquest dimecres a la Conferència Mundial del Clima de Glasgow que invertiran 130 bilions de dòlars per descarbonitzar l’economia durant els pròxims 30 anys.

Un altra compromís, de més de 100 països, passa per reduir un 30% les emissions de metà el 2030. El mateix nombre de països que han acordat també acabar amb la desforestació el 2030.

Mentrestant, després d’un descens el 2020 provocat per la pandèmia, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle han reprès el seu ascens inexorable. Els nivells són alarmants i no només això, també segueix augmentant la temperatura de la terra.

Tenim ja una ‘alerta vermella per la humanitat’ paraules del secretari general de Nacions Unides, António Guterres, després del devastador informe de l’ONU publicat aquest estiu sobre el canvi climàtic, el més complet fins ara. Ara, la frase més clarivident de Guterres l’ha dit a Glasgow: “Prou de tractar la natura com un vàter. Estem cavant les nostres tombes”.

Per això commina els països a revisar els seus plans de retallada d’emissions fins que l’escalfament es quedi només als 1,5 graus.