L’entrada d’una gran albufera poblada per hipopòtams, mamuts, hienes i homínids. Així era fa un milió d’anys la zona central del Camp de Tarragona, on actualment hi ha el barranc de la Boella. Ja fa 10 anys que l’institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) excava la zona. La present campanya avança a bon ritme. A pocs de l’inici de les excavacions, els investigadors de l’IPHES ja han trobat restes vertebrals d’hipopòtam al sostre de la capa 3 del jaciment. El codirector de l’excavació, Josep Vallverdú, diu que ‘amb sort’ podrien extreure l’exemplar d’hipopòtam sencer, el que representaria una gran descoberta per il·lustrar aquest món aquàtic. Ho ha afirmat en el darrer programa ‘Evoluciona’ de Tarragona Ràdio i l’Iphes, que s’ha fet en directe des del mateix jaciment. Un programa en el que s’ha fet balanç dels darrers 10 anys d’excavacions i s’ha explicat la voluntat de què la Boella esdevingui un ‘jaciment escola’, lligat a al Màster de Prehistòria i Quaternari de l’IPHES i la URV.
En el programa han intervingut diversos estudiants que fan pràctiques o el doctorat en l’excavació, procedents de Sicília, Mallorca, Madrid o Galicia, entre d’altres. Tots han valorat com a molt profitosa l’experiència.
Enguany s’han estrenat a la Boella dues cobertes metàl·liques per a protegir les zones d’excavació.
Vallverdú subratlla la rellevància d’un jaciment que ja ha permès escriure publicacions en les principals revistes de referència mundial. Assegura que en aquesta campanya esperen trobar restes d’homínids, especialment talles de sílex de gran qualitat. Diu que a la Boella el millor està per a descobrir; amb un conjunt paleontològic i arqueològic amb molt potencial, que en els últims 10 anys només ha fet que despuntar.