El projecte ha implicat la conservació i millora arqueològica i geològica de l’antiga zona d’extracció de pedra. S’ha millorat la visita al recinte monumental i s’ha creat un centre d’interpretació i divulgació.

La Fundació Abertis ha invertit 1,5 milions d’euros, a través de l’1% cultural de l’Estat. S’ha creat un espai d’interpretació a l’àrea de servei i s’ha museïtzat la zona per facilitar la visita i donar a conèixer les funcions del monument i la seva riquesa històrica i mediambiental.

Les tasques arqueològiques, realitzades per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, han permès estudiar l’evolució del jaciment i entendre el funcionament de l’ús del conjunt del recinte en el seu origen.

Aquestes actuacions també s’han desenvolupat a la zona descoberta després de l’incendi de juliol de 2010, que va cremar part del terreny al voltant del Mèdol i va fer aflorar noves zones, fins llavors desconegudes, on s’havien conservat evidències clares dels treballs d’extracció de la pedra. Un cop neta i explorada, aquesta zona s’ha incorporat al recorregut de la visita.

També s’ha creat un centre d’interpretació, on es detalla l’ús de la pedrera romana en la seva totalitat: des del procés d’extracció de la pedra fins al seu ús final en monuments destacats de Tàrraco. També les eines utilitzades, les tècniques d’extracció i transport, la relació amb altres pedreres romanes.

El projecte, de caràcter multidisciplinari, ha estat impulsat per la Fundació Abertis amb la col·laboració de Foment, el Ministeri de Cultura, la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de Tarragona.

Les actuacions es van engegar el juny de l’any passat i, tot i fer ja alguns mesos que el gruix de la intervenció estava finalitzada -s’havia d’inaugurar la tardor passada- s’estava a l’espera de l’obertura que, finalment, es produirà aquest dimecres. 

El Mèdol estarà obert al públic de dilluns a diumenge, de 09:00 a 16:00 hores.

 

La pedrera romana del Mèdol, que ocupa una superfície de 11 hectàrees, és un dels tretze monuments que conformen el conjunt arquitectònic de la Tarraco romana, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco.