La realitat és complexa, en els últims anys s’ha incrementat en un 75% patologies mentals com l’angoixa o la depressió entre els joves i adolescents tarragonins. Per fer front a aquesta situació Tarragona posa en marxa un programa multidisciplinari entre salut, joventut, igualtat, i l’àrea de ciutadania. Es diu ‘Ara t’escolto’ i neix per millorar la salut mental i emocional de la gent jove.

Segons la darrera enquesta de 2022/2023 sobre les condicions de vida dels adolescents escolaritzats a Tarragona, el 38% de les noies i un 14% dels nois manifesten malestar emocional. Un 22% de les noies i el 13% de nois, tenen índexs de baixa autoestima, o gairebé el 10%, problemes d’acceptació del seu físic, i molts se senten irritables en el seu dia a dia.

Aquesta iniciativa s’adreça a joves d’entre 16 i 30 anys per a proporcionar-los acompanyament individual, escolta i orientació i, en cas necessari, fer de pont amb altres serveis. Ja existeixen el ‘Kesse t’escolta’ pensat en aquest cas per als menors de 16 anys.

El programa s’acompanya d’una campanya amb frases com ‘no sé què em passa’ o ‘necessito parlar amb algú’.

Es poden inscriure al web de Tarragona Jove o del whatsApp associat al telèfon 671 350 671, totalment confidencial

guillermo garcía de castro

Un de cada quatre adolescents reconeix que no té suport familiar per explicar com se sent. És per això que el programa ‘Ara t’escolto’ posa a disposició dels joves dues psicòlogues dels circuits municipals. Han volgut deixar molt clar, però, que és un servei complementari, que no realitza tractaments, diagnòstics, ni teràpies. De fet, es recomana que qui ja està en tractament no l’utilitzi. Són Mar Espasa i Beatriz Duran.

Al programa ens ha acompanyat una d’elles, la Mar Espasa, i també el conseller de Joventut, Guillermo García de Castro.

El servei s’oferirà a l’espai Jove Kesse, on els joves que s’inscriguin a través del web de Tarragona Jove o d’un whatsApp associat al telèfon 671 350 671, totalment confidencial, podran assistir a les sessions.

El servei és gratuït i confidencial, amb un espai d’escolta i acompanyament actiu per als joves que ho necessitin amb l’objectiu de donar-los el suport emocional.