Òscar Cadiach marxa aquest divendres cap a la serralada Tian Shan per intentar el cim del Pobeda. Anomenat també com a cim de la Victòria, de 7.439 m, està situat a l’extrem del Kirguizistan fronterer amb la Xina i tocant el Kazakhstan. El Pobeda està considerada una muntanya d’accessibilitat difícil amb unes condicions de duresa i llargada més similars a les d’un 8.000. És el segon cim més alt de les exrepúbliques soviètiques i el que està més al nord del globus, juntament amb el Khan Tengri (7.010 m). Formen part dels 5 altres 7.000 de la zona com el Pic Lenin o el Pic Somoni a la serralada del Pamir del veí Tadjikistan. La seva situació al nord de la serralada del Karakorum els fa altament sensibles als canvis sobtats de temps.
L’expedició volarà aquest divendres cap a la capital Biskeh i des d’allà enllaçarà per carretera vorejant el llac Karakool fins a l’emplaçament de recollida de l’helicòpter, que els traslladarà remuntant la gelera de Inylchek fins el CB a 4.200 m. És una glacera imponent amb 62 km de longitud i 3,5 km d’ample, amb un gruix de gel superior als 200 metres.
En aquest punt és on Cadiach i la resta d’alpinistes (Javier i Lula, procedents de Tarifa però originaris del País Basc) faran l’aclimatació d’entre 3 i 4 dies, i des d’on iniciaran, segons ha explicat l’alpinista al Pont de Mahoma “una prospecció cap a l’aresta en forma d’ela on caldrà superar el ‘Diki pass’ principal”. Els seracs afegeixen dificultat a la ruta. Un cop superats cal instal·lar un segon camp d’alçada. Des d’aquest punt l’aresta és tan llarga i exposada a la climatologia que algunes expedicions munten 6, 7 o 8 camps d’alçada o utilitzen coves de glaç per protegir-se de les inclemències, les nevades i els vents.
El darrer tram és d’uns 3 km d’aresta gairebé horitzontal, amb la roca característica fins el cim. La tornada demana gairebé una jornada complerta.
El programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio El Pont de Mahoma farà el seguiment de l’expedició de l’alpinista tarragoní.