Ha estat aquest divendres al matí, quan el Rei Felip VI ha rebut en audiència als alcaldes de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat. L’objectiu ha estat informar al Cap de l’Estat de les diferents activitats i projectes que la xarxa que reuneix les 15 ciutats inscrites a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. A la trobada, celebrada al Palau de la Zarzuela, hi ha assistit l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.
De la seva banda, l’alcaldessa de Càceres, Elena Nevado, com a Presidenta del Grup de Ciutats, i en nom de tots els alcaldes, ha dirigit a Felip VI unes paraules en què, després d’agrair el suport a l’associació, ha assenyalat que “l’Estat és el tercer país del món en nombre de béns declarats patrimoni Mundial de la Humanitat.
Nevado ha afirmat també que el “Grup està conscienciat en l’obligació amb la resta del món, i generacions venidores, de la importància de conservar i difondre el patrimoni. Ha afegit que ha de ser un element d’unió i mai de divisió, com s’està observant en alguns conflictes internacionals en els quals s’està utilitzant el Patrimoni Mundial i els monuments històrics com a ostatges d’un poble contra un altre”. El Patrimoni i la Cultura, ha conclòs “han de ser elements d’unió, mai de divisió, com ja vam defensar recentment a la seu de Nacions Unides a Ginebra”.
El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya es va constituir el 17 de setembre de 1993, després de la integració en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO de les ciutats espanyoles d’Àvila, Càceres, Salamanca, Santiago de Compostel·la, Segòvia i Toledo.
Des de llavors, s’han anat incorporant diferents ciutats a aquest grup després d’obtenir la menció per part de la UNESCO. En l’actualitat formen part del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya les ciutats d’Alcalá d’Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.