“Mare de Déu de Candeler segon dia de febrer, sant Blai dia 3, endevina quin mes és”. Sant Blai, arreu de casa nostra és advocat contra el mal de coll i de gola, i en aquest sentit és molt venerat a tot Catalunya.
Al Camp de Tarragona hi ha la tradició de beneir un cistellet amb fruita, caramels, avellanes i ametlles i es creu que els aliments beneïts el dia d’avui, si es guarden i es mengen per la Mare de Déu de març, guarda i guareix el mal de coll. Com que el temps d’espera era llarg, per calmar als infants, les mares els donaven una peça després de dinar.
A la catedral, en el brac occidental del creuer es troba la capella gòtica de Santa Bàrbara. Ocupa l’espai que hauria correspost a la cinquena absidiola. Va ser encarregada, el 1362, pel canonge Bernat Rufaca amb volta estrellada i un artístic gablet coronant l’arqueria volada. Del mobiliari inicial només en resta la imatge de Santa Bàrbara, guardada al Museu Diocesà. El retaule barroc actual, 1765, que emmarca una pintura a l’oli de la santa titular es complementa amb dues talles, d’autor anònim: sant Antoni de Pàdua i sant Blai. Es troba a la vostra dreta i a l’esquerra de Santa Bàrbara.
Joana Virgili, Amics de la catedral