En els darrers anys, el nombre d’infants que neixen amb una cardiopatia congènita ha baixat lleugerament, dels 15 setmanals que es registraven fa anys fins als 12 que, de mitjana, s’anoten actualment. Així ho confirma la psicòloga i responsable de la delegació de Tarragona de l’Associació de Cardiopaties Congènites AACIC CorAvant, Ángeles Estévez, que confirma que cal tenir en compte, però, que aquesta segueix essent la patologia congènita més comú en els nadons. 

De fet, els experts apunten que la primera causa de mort al món segueixen essent, encara, les malalties cardiovasculars, originades per múltiples factors como l’hipertensió. De fet, més del 42% de la població a Espanya pateix aquesta patología i un 37% està sense diagnòstic. En parlem amb Estévez aquest dimecres, 29 de setembre, quan se celebra el Dia Mundial del Cor i ens expliquen la importància d’aquesta campanya per a promoure mesures preventives i de conscienciacio per a lluitar contra les malalties cardiovasculars. 

Actualment, a Catalunya hi viuen més de 40.000 persones amb cardiopaties congènites sorgides en la infància i la joventut. Totes elles lluiten dia a dia amb el seu cor a l’hora d’estudiar, treballar, tenir parella i formar una família. La societat ha d’estar preparada per afavorir la seva integració social, educativa i laboral.

Els experts confirmen que, tot i aquestes dades, hi ha moltes persones que, a banda de les malalties congènites causades per cardiopaties, són moltes les persones que ho agreugen amb mlas hàbits com el tabaquisme, la vida sedentària o la mala alimentació. “Cal promoure aquelles mesures preventives i de conscienciacio de lluita contra les malalties cardiovasculars”, explica Ángeles Estévez.