L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social tanca la temporada alta de treball de camp amb tres grans troballes a Atapuerca, a l’Abric Romaní i a les Coves del Toll a Moià.

La primera gran excavació va començar a meitats de juny a Atapuerca i va comptar amb un total de 150 participants. Tot i que l’objectiu inicial era la posada a punt del nou jaciment de la Cueva Fantasma, Josep Vallverdú, arqueòleg de l’Institut, va detectar la presència de restes òssies durant uns anàlisis dels sediments de la zona. Posteriorment, diversos especialistes han confirmat que es tracta d’un gran fragment de parietal humà que podria pertànyer a un homínid anterior als neandertals i que tindria una antiguitat d’uns 400.000 anys.

També s’ha de destacar la descoberta que va tenir lloc a la Cova de les Teixoneres de Moià. En col·laboració amb el Centro Nacional de Investigación de la Evolución Humana, investigadors de l’Institut han localitzat, per primera vegada en aquest territori, fòssils d’homínids que es corresponen a una dent i un parietal que podrien ser d’un individu d’entre 7 i 9 anys d’edat.

I no molt lluny de Moià, a l’Abric Romaní situat al terme municipal de Capellades, s’ha produït el tercer dels grans descobriments d’aquest estiu. Es tracta del que podríem anomenar un ‘apartament neandertal’, un espai domèstic ben conservat i delimitat, amb fogars, eines de pedra i ossos d’animals de fa 60.000 anys.

En una entrevista al Matí de Tarragona Ràdio, la responsable de comunicació de l’IPHES, Cinta Bellmunt, ha explicat que a banda de les excavacions també aposten per la divulgació. Explica que aquest estiu han organitzat dues exposicions didàctiques a l’Espluga de Francolí i al Perelló. Investigadors del IPHES han treballat també en projectes a l’estranger, centrats al nord d’Àfrica, a l’Iran i a l’Amèrica Llatina. Des d’aquest diumenge i fins divendres dia 2 de setembre, investigadors de l’IPHES participen en el 8è Congrés Mundial d’Arqueologia coorganitzant una sessió sobre noves metodologies per estudiar el comportament humà en el passat.