En aquest setzè podcast entre l’ICIQ i Tarragona Ràdio ens apropem al món de la química supramolecular, que estudia les interaccions, estructures i funcions de les entitats constituïdes per associació de dos o més components moleculars.
El passat cap de setmana es va celebrar l’espectacle casteller més gran del món. Un concurs on colles, amics, família i aficionats s’esforcen i queden bocabadats amb les construccions erigides entre samarretes de color i tocs de gralla. Tota una expressió de força, equilibri, valor i seny, però també de germanor, confiança i pràctica.
Al món de la química també tenim estructures que ens deixen sense paraules, com l’ADN o els liposomes, però: sabríeu dir com s’organitzen les seves molècules per constituir-les? Què tenen en comú la clorofil·la i l’hemoglobina?
Podem dissenyar al laboratori estructures similars? Quines aplicacions tenen aquestes construccions moleculars?
Avui ens posem la samarreta de la Colla Supra per esbrinar els fonaments i aplicacions de l’autoassemblatge i els contenidors moleculars.
Som-hi, “castellers supramoleculars”!
Avui buscarem el Blau de Prússia amb el Professor Pau Ballester, investigador de la Institució Catalana de Recerca d’Estudis Avançats (ICREA), i líder de grup de recerca a l’ICIQ, i la Dra. Gemma Aragay, coordinadora científica del grup de recerca del Professor Ballester.
Aquest podcast l’han fet possible Laura Hernández i Israel Macho per part de l’ICIQ. Lluís Comes a la part tècnica, Toni Garcia a la realització audiovisual i Josep Suñé, per part de Tarragona Ràdio.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.