Els veterans alpinistes ja han coincidit en múltiples muntanyes com l’Everest, en el documental que ‘Al Filo de lo Imposible’ va fer fa quinze anys resseguint les passes dels mítics alpinistes, Mallory i Irvine. També al K-2 el 2004, o al Kangchenjunga, el 2009. 

Tot i que a priori arribaran al camp base del Broad Peak en expedicions independents, asseguren que buscaran les màximes sinèrgies per l’atac al cim, de 8.047 m.

A banda de la instal·lació d’un camp IV –que ja es va anunciar- a uns 7.500 metres, des d’on sortiran el mateix dia d’atac, han parlat d’altres novetats. Es plantegen una nova estratègia entre camp base (a uns 5.000 m) i camp 1 (a 5.600 m).

La idea es ascendir fins a les espatlles del primer camp per una nova ruta; resseguint un corredor més ràpid i directe, enfilant l’ascens a la muntanya per la dreta del base.

Així ho ha avançat Cadiach, que afegeix que aquest trajecte a banda de ser molt més ràpid, està menys exposats als allaus i seracs de cotes superiors, que poden arribar al corredor més clàssic, pel qual van ascendir el 2014.

 

Pel que fa a l’expedició de Cadiach, ha detallat que finalment ha pogut trobar col·laboracions per facilitar la logística, i anirà al Broad integrant-se en una expedició alemanya, que formen una desena d’alpinistes germànics. També s’hi afegiran altres alpinistes, entre els quals els gironins Carles Figueras i Jordi Bosch ‘Barraca” –el darrer de Banyoles- que ja van estar al Broad el 2010, tot i que no van poder fer cim pel mal temps. Al tarragoní  també l’acompanyarà un vell amic de les grans muntanyes, el navarrès Patxi Goñi, amb el que ja ha coincidit al G1 i, en dues ocasions, al Kangchenjunga, entre d’altres expedicions.

Cadiach assegura que malgrat que a priori, catalans i bascos van en expedicions separades, jugaran la carta de la veterania i l’experiència que sumen plegats. Volen afrontar una expedició a una muntanya que, malgrat no ser de les més complexes, també entranya les seves dificultats.

 

Recordem que Cadiach es va quedar el juny de 2014 a tant sols 20 metres de desnivell del cim del Broad. Com ha reconegut en diverses ocasions, encara el separaven un parell d’hores efectives dels 8.047 metres del sostre principal d’aquesta muntanya del Karakorum, i altres dues hores de descens fins al camp 3.   

Aquesta primavera repetirà l’intent. L’alpinista, com dèiem, ja va anunciar un camp d’altura addicional, a 7.500 metres, per a poder fer l’atac en una mateixa jornada.

Una estratègia que també adoptaran Juanito Oiarzabal i Alberto Zerain -ja ho van fer en l’anterior visita al Broad- tal i com ho ha reconegut el primer en el programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio.

Oiarzabal torna al Karakorum després de dos anys i mig apartat de les grans muntanyes, a causa d’una arteria problemàtica, que li va provocar un principi d’edema en baixar del Shisha Pangma i un altra anteriorment al Manaslu. Ara el de Vitòria se sent en plena forma per encarar el seu repte i fer la segona volta de les 14 muntanyes més altes. Diu, però, que “va a assegurar el cim”. Només li falten quatre cims per completar el repte. Són el Broad, el Shisha Pangma, el Nanga Parbat i el Dhaulagiri. Són les fites pendents per rematar la feina del projecte 2x14x8000. Va ser el primer en tot l’Estat en fer els 14 cims principals, i el sisè de tot el món.

Al seu torn, Cadiach també pot convertir-se al juny en el primer català en coronar els 14 vuitmils principals. Amb l’afegitó que totes aquestes muntanyes les ha coronat sense utilitzar oxigen artificial, un repte que el mateix Oiarzabal ha enaltit en la mateixa entrevista al Pont de Mahoma, assegurant que ‘no és una empresa fàcil’.  

La veterania d’aquests alpinistes juga a favor de les respectives expedicions per assolir l’objectiu amb èxit; també és un handicap el Camp IV que instal·laran per sobre l’avantcim, a el Rocky Summit del Broad Peak.  

 

Cadiach ja ha trepitjat els dos cims secundaris del Broad, situat a la frontera entre la Xina i el Pakistan, davant per davant del sempre majestuós i imponent K2.

Ara última els preparatius de l’expedició que el tornarà a portar a mitjans de juny a la dotzena muntanya més alta de la terra, i la quarta del Pakistan.

 

D’altra banda, l’alpinista ha refermat l’aliança amb el programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, que es fa càrrec de la comunicació de l’expedició. Un programa que va néixer el 2013 i ja porta 32 edicions. El dia d’atac a cim, es farà un programa especial –com l’any passat- amb connexions en directe amb el camp base i amb el propi Cadiach i la resta d’integrants de l’equip.