L’Observatori Social de la Fundació”la Caixa” i el grup de recerca AFIN de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) presenten a CaixaForum Tarragona el cicle de debats Trenquem el silenci: parlem del dol, on diferents experts en salut mental i educació dissertaran sobre les dificultats existents a l’hora d’identificar i parlar sobre el dol. De la mateixa manera, aquest nou cicle de reflexió posarà sobre la taula els recursos i estratègies per identificar, compartir i gestionar el dol.

Les sessions se celebraran el 12 i 21 de febrer i estaran sota la direcció científica de Diana Marre, directora d’AFIN i catedràtica del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB.

Promoure el diàleg entorn al dol

La primera sessió del cicle que acollirà CaixaForum Tarragona porta per nom Què és el dol? Per què és difícil reconèixer-lo i parlar-ne? i se celebrarà el dilluns 12 de febrer a les 18h. Comptarà amb la participació de José Ramón Ubieto, psicòleg i psicoanalista, columnista de La Vanguardia; Silvia Fernández, educadora social,arterapeuta i fundadora d’Arte Paliativo i Marie Rose Moro, metgessa psiquiatra de nadons, infants i adolescents, antropòloga, psicoanalista i cap de servei de la Maison de Solenn, Maison des adolescents de l’Hôpital Cochin de Paris.

El cicle es tancarà el 21 de febrer ambel debatPèrdues diverses, dols diversos. Estratègies per detectar i afrontar el dol, de la mà dels experts Xusa Serra Llanas, infermera, antropòloga i tanatòloga. Presidenta de GestDol, Servei d’Atenció al Dol de l’Hospital Universitat General de Catalunya i SOM Salud Mental 360 de l’Hospital Sant Joan de Déu; Elisa Llurba Olivé, ginecòloga i obstetra, doctora en Medicina, cap del Servei de Ginecologia, Obstetrícia i Reproducció Assistida de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Anna Freixas Farré, escriptora, doctora en psicologia i professora universitària retirada.

El dos debats estaran moderats per la periodista Carina Farreras, experta en temes socials i d’educació.

Un espai d’anàlisi i reflexió

Aquest cicle s’emmarca dins l’activitat que organitza l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” en els diferents centres CaixaForum, un espai d’anàlisi i reflexió que pretén estudiar l’actualitat i els reptes de la societat i divulgar el coneixement de les ciències socials i humanitats, amb especial interès en les àrees d’acció de la Fundació ”la Caixa”. L’objectiu de l’Observatori Social és ser un referent en la difusió de coneixement rellevant i actual i acostar-lo a tots els segments de la societat per tal de contribuir al progrés de la realitat que ens envolta, tot donant suport a la recerca i la reflexió.