Creix la demanda de professionals d’infermeria i els proveïdors de salut tenen problemes per trobar-ne. La covid encara hi és i dona molta feina mentre els CAP van recuperant l’activitat prèvia a la pandèmia. Aquest 12 de maig se celebra el Dia Internacional de la Infermeria.
Les infermeres es reivindiquen després de l’esforç abocat durant tants mesos de pandèmia. El sector s’ha hagut de reinventar, amb uns recursos sovint escassos, i els seus professionals han estat aprenent a marxes forçades. No sabien ni com fer una PCR, o com s’havien de protegir correctament per evitar infectar-se i transmetre el virus i han inoculat una xifra enorme de vacunes entre la població.
Ara, aquesta feina s’ha reduït però no ha desaparegut. L’activitat s’està recuperant als CAP i després de més de dos anys amb la covid a sobre la càrrega de feina és molt gran. Hi ha un important volum de pacients amb patologies cròniques que ara cal repescar i reorientar.
Belén Vargas, cap d’infermeria del CAP Llevant de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, ha explicat a Tarragona Ràdio que la demanda de professionals ha crescut i que estan tenint problemes per cobrir totes les places que es necessiten. Vargas espera que la demanda creixent faci que les infermeres que s’acaben de formar optin per quedar-se i no per marxar a l’estranger.
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) vol posar en valor la feina de les infermeres, i per això, demana que es reconeguin els diferents rols que les infermeres fan dins l’àmbit de la salut. “Més enllà de ser als hospitals i als centres de salut, i de les especialitats (llevadores, salut mental, atenció primària, del treball, geriàtrica, pediàtrica i cures medico-quirúrgiques) les infermeres atenem també en els pobles, fem recerca, ens formem en pràctiques avançades o gestionem la cura dels pacients crònics” expliquen des de CODITA.