Fugir dels tabús i anomenar el càncer pel seu nom és la intenció de la campanya que, aquest dimarts i coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer, ha posat en marxa l’Associació Espanyola Contra Càncer – Catalunya contra el Càncer.
La proposta, «Anomena-ho Càncer, la realitat darrera la paraula» busca posar de manifest allò que passa després d’un diagnòstic de càncer i donar a conèixer quines són les repercussions a nivell físic, emocional o socioeconòmic que pateix la persona afectada i el seu entorn.
La iniciativa vol recollir i transmetre les històries i experiències de les persones relacionades amb aquesta malaltia i així ajudar-los a que es vegin menys sols i més integrats a la societat.
La psicòloga de l’Associació Espanyola Contra el Càncer – Catalunya contra el càncer a Tarragona, Elena Nolla, ha parlat a Tarragona Ràdio al voltant de la necessitat real de normalitzar la malaltia. Des de l’entitat asseguren que posar-li nom ajuda els pacients a poder parlar-ne obertament.
També han explicat la seva experiència la Mònica i l’Adela, dues persones que han superat la malaltia, i que han relatat com van encarar la situació a l’hora d’explicar als seus propis fills que patien un càncer. També com ho van encarar des del moment inicial del diagnòstic, abans de fer-ho públic a l’entorn familiar i d’amistats.
Els experts consideren que any rere any segueix augmentant l’índex de supervivència al temps que també puja el percentatge de recerca que permet dissenyar tractaments a mida cada cop més efectius.