El Palau de Congressos ha acullit les primeres recreacions de Tarraco Viva. Es pot veure com era la vida diürna i nocturna en un carrer d’una ciutat romana i també hi ha un tast de l’antic Egipte amb l’activitat «Un viatge al més enllà». En aquest cas s’explica el procés de momificació del difunt i els rituals que acompanyaven el comiat d’una persona quan deixava el món dels vius. D’aquella cultura també arriba una recreació del que es considera la primera vaga de la història. La van protagonitzar quatre treballadors de Tebas que es van aixecar contra el faraó Ramsès III.
El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, detalla que el recinte firal és un pol d’activitat molt important, especialment per poder saber com era el dia a dia de la vida d’un ciutadà romà. S’explica a què es dedicaven, què menjaven, les expressions artístiques i, en definitiva, com s’ho feien per sobreviure.
Els recons amb història arriben plens de novetats en aquesta edició de Tàrraco Viva. Una d’elles és la que porta al món de la dona a l’antiguitat. Es tracta de «Minerva y el Lobo», la primera deessa romana d’Hispania. La història mostra com es va enderrocar un sector de la muralla de la Torre de Sant Magí, i va deixar a la vista una revelació relacionada amb la deessa. La seva relació amb el llop enllaça amb la llegenda dels fundadors de Roma, Rómulo i Remo. Es podria dir que Minerva va ser la patrona de la ciutat abans que santa Tecla. L’activitat dura 20 minuts i costa 2 euros.
Altra de les activitats que es podran visitar aquest cap de setmana és «Gladiadors de Tàrraco». Els espectacles de lluites de gladiadors i curses de carros van ser impulsats com a espectacles públics, amb la intenció de connectar amb el poble. Ara es podran viure en directe a l’amfiteatre de la ciutat. L’espectacle dura una hora amb un preu de 5 euros.
A més d’espectacles, a l’agenda d’activitats hi ha apartats per monòlegs de recreacions històriques. És el cas de «Vibia Sabina Augusta, esposa d’Adrià». Vibia Sabina va ser una dona molt influent a la seva època. Es va casar molt jove amb l’emperador, que era 20 anys més gran. El Grup de Reconstrucció històrica de Tarragona, Thaleia i Marta Antolín porten aquest monòleg que dura 40 minuts i costa 3 euros.
A les nits també hi ha activitat a la ciutat de Tàrraco. «Una nit a l’antiga Roma» mostra la vida que es vivia als carrers d’un barri qualsevol. Quan s’acabava l’activitat comercial diurna, la nit acollia els marginats, els pobres, els lladres i la gent que intentava sobreviure. Les bruixes i els encanteris seran els protagonistes de la nit. La recreació dura 1 hora i l’entrada costa 5 euros.
Totes les activitats i actes del Tàrraco Viva es poden trobar al web tarracoviva.com. El festival romà de Tarragona serà a la ciutat fins el dia 27 de maig.