Càritas ha atès a Tarragona un 14% més de persones que abans de la pandèmia. L’entitat alerta que es tendeix a una desigualtat sense precedents. La pobresa té rostre de dona i l’impacte arriba més que mai als joves.
La precarietat laboral, els problemes d’habitatge, de salut i l’aïllament social provoquen l’escalada d’unes desigualtats molt accentuades.
El 2021 Càritas va arribar a més de 7 mil llars i es van beneficiar dels seus serveis 17.801 persones. Les xifres se situen lleugerament per sota de les de 2020, en plena crisi sanitària, però estan 14 punts per damunt d’abans de la pandèmia. Salvador Grané, director de Càritas a Tarragona, diu que s’ha de revertir la tendència a l’alça.
La pobresa continua tenint rostre de dona. Són un 67% de les persones que acudeixen a demanar ajuda a Càritas. Més de la meitat de les llars, un 52%, tenen fills a càrrec. A més, augmenta la soledat. Una de cada 4 persones ateses viu sola. L’impacte de la pobresa arriba a les persones joves. Incrementen els nois i noies beneficiats que arriben al 46%. Un 20% de les persones ateses encara no han pogut regularitzar la seva situació legal.
Durant el 2021 Càritas va invertir més de 2,5 milions d’euros en els seus programes. En l’actualitat es planteja tres grans reptes: el suport en la defensa i cobertura dels drets de les persones acompanyades, l’atenció als nous rostres de la pobresa i la lluita contra la normalització de noves formes de pobresa.