Carla Casadevall Serrano, investigadora Ramón y Cajal i líder de grup júnior del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), ha obtingut una de les 20 beques Leonardo en Física, Química i Enginyeria.
Aquest programa reconeix i recolza projectes personals de recerca de fins a 45 anys. La transició cap a una producció sostenible de combustibles i productes químics és clau per reduir les emissions de CO2 i la dependència dels combustibles fòssils.
Amb el projecte BiPolPhotoCO2, inspirat en la fotosíntesi, Casadevall vol desenvolupar sistemes catalítics per convertir llum solar, aigua i CO2 en productes útils i renovables. Per això, proposa una estratègia basada en l’ús de vesícules polimèriques, unes petites estructures inspirades en les cèl·lules, que actuen com a microreactors per millorar l’eficiència d’aquesta transformació.
L’objectiu és desenvolupar una tecnologia que pugui capturar el CO2 – un dels principals gasos responsables del canvi climàtic– i convertir-lo en productes útils sense generar residus i fent servir la llum solar.

Al llarg dels seus 11 anys de carrera investigadora (des de l’inici del màster) ha treballat en 8 institucions reconegudes internacionalment (Universitat de Girona, ICIQ, URV, ASU, MPI-CEC, KTH, Universitat de Groningen, Universitat de Cambridge) a 6 països diferents (Espanya, Suècia, EUA, Països Baixos, Alemanya, Regne Unit). Ha escrit 39 articles científics en revistes internacionals de primer nivell (Nature Chemistry, Chem, J. Am. Chem. Soc., Angew. Chem. Int. Ed.), inclosos 2 capítols de llibres, i té 2 patents concedides, de les quals una té llicència i es transfereix a una empresa derivada que l’està industrialitzant

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.