Catalunya busca un escenari de zero emissions des de Tarragona. Aquest dilluns s’ha celebrat la jornada de “Descarbonització industrial, una prioritat per Catalunya” amb la presència dels agents de la indústria, del Govern i del coneixement. L’objectiu és accelerar la reducció d’emissions en els propers anys per complir amb la neutralitat climàtica.

No hi ha marxa enrere per la descarbonització. I és que, per primer cop, tots els agents implicats en els objectius que s’han d’assolir abans de 2030, han posat en comú el full de ruta. Desenvolupar l’Hidrogen, amb l’electrolitzador més gran peninsular que tindrà Tarragona el 2026. I, mentrestant, tecnologia pont, desenvolupant processos per capturar, emmagatzemar i transformar el CO2 en altres materials de valor. Albert Castellanos és el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat.

Però no només en l’àmbit industrial, també en sectors com el transport, els residus i les cimenteres. Alguns dels ponents, han recordat que les emissions de gasos d’efecte hivernacle no paren de pujar.

De fet, la instal·lació de magatzems de diòxid de carboni (CO2) a prop de la indústria química és un dels reptes per assolir la descarbonització. Ho ha assegurat el director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Emilio Palomares, en una jornada organitzada per Eurecat, la URV i l’ICIQ, a l’auditori del darrer centre de recerca en química.

El coordinador d’hidrogen i descarbonització industrial de la URV, Jordi Cartanyà, ha expressat que s’han reunit govern, administracions, empreses que més CO2 alliberen i agents científics perquè només s’aconseguirà la neutralitat climàtica si treballen plegats. Cartanyà destacat que és una prioritat.

Tothom ha coincidit que el 2030 s’hauran d’haver reduït les emissions en un 80%, per seguir caminant fins a l’horitzó de neutralitat Climàtica, el 2050.