Catalunya commemora aquest dijous i divendres el sisè aniversari dels atemptats del 17-A de 2017 a Barcelona i Cambrils, en els que van morir 16 persones i centenars van resultar ferides.

L’endemà dels atropellaments indiscriminats a Barcelona, es va registrat a Cambrils un atropellament i tiroteig de matinada al passeig Marítim, l’avinguda de la Diputació i la zona del Club Nàutic. Els Mossos d’Esquadra van iniciar al voltant de la 1.30 hores un operatiu policial a la zona portuària de Cambrils. Un vehicle Audi A3 que provenia de l’interior de la ciutat va atropellar a quatre vianants i després va envestir el cotxe dels Mossos, ferint a una oficial

A causa de la col·lisió, el vehicle on viatjaven els terroristes va bolcar i va quedar de cap per avall. Un dels Mossos del control, en veure que els ocupants del cotxe sortien amb explosius simulats enganxats al pit i es dirigien cap a ell amb armes blanques diverses va començar a disparar amb la seva arma llarga i en va abatre quatre.

Un cinquè va fugir en direcció al parc al Pi Rodó. En la seva fugida va clavar un ganivet a la cara d’un vianant. Finalment, va ser abatut per un sergent amb un subfusell.

En total 6 persones envestides van resultar ferides de les quals, una moriria a l’hospital Joan XXIII.

L’Ajuntament de Barcelona organitza aquest dijous al matí, l’homenatge institucional que tindrà lloc al mosaic de Joan Miró de les Rambles. Serà un acte sobri, sense discursos i en què es dona el màxim protagonisme a les víctimes.
A més de l’acte institucional, l’Associació catalana de Víctimes del terrorisme també convoca aquest dijous, un acte diferenciat.
L’endemà divendres, els actes d’homenatge es traslladen a Cambrils.

El Tribunal Suprem ha convocat per al 15 de novembre les parts que han presentat un últim recurs de cassació a la sentència de l’Audiencia Nacional sobre els fets del 16, 17 i 18 d’agost del 2017 a Alcanar, la ciutat de Barcelona i el municipi de Cambrils.

Aquest serà l’últim esglaó jurídic del cas que va acabar amb la condemna de Mohamed Houli Chemlal, Saïd ben Iazza i Driss Oukabir. Chemlal té una condemna a 43 anys de presó i Oukabir, a 36, amb un compliment màxim de 20. Pel que fa a Ben Iazza, ja gaudeix de llibertat després d’haver complert a la presó quatre dels vuit anys a què va ser condemnat. Es va demanar la seva expulsió del territori espanyol però l’Audiencia Nacional ho va desestimar.