Catalunya En Comú, una de les dues formacions que compon el grup municipal d’En Comú Podem a l’Ajuntament de Tarragona, demana “explicacions” a la consellera-i membre del partit- Carla Aguilar-Cunill arran del vot contrari als pressupostos municipals per l’any vinent en la comissió informativa d’aquest dijous. De la mateixa manera, Catalunya En Comú demana a Aguilar-Cunill que “reconsideri la seva posició”. El partit, que forma coalició amb Podem, ha convocat aquest divendres una comissió executiva local extraordinària per “rebre explicacions” de la consellera.

Catalunya En Comú, a través d’un comunicat, diu que entenen “que la Comissió informativa és un primer pas, però que encara queda camí per recórrer en nom del consens i a arribar a una posició que reflecteixi la realitat dels resultats de les assemblees de les dues organitzacions”.

La formació explica que el 20 de desembre van celebrar “una assemblea de les persones inscrites d’En Comú a Tarragona per tal de debatre la posició sobre els pressupostos municipals”, en la qual es va “explicar el procés de negociació i les propostes que s’havien acceptat per part del govern municipal, les rebutjades i les incloses parcialment”. “En el debat hi va haver nombroses intervencions que van posar en relleu la importància de donar suport als pressupostos en el context pandèmic actual i davant l’oportunitat que suposen els Next Generation. Es va valorar la posició de responsabilitat institucional en un moment de crisi social que En Comú ha adoptat en l’àmbit de Catalunya”, recalca el comunicat de Catalunya En Comú.

“Hi va haver també alguna intervenció contrària al posicionament favorable al pressupost municipal perquè es van considerar globalment insuficient els acords assolits, pel que calia anar a uns pressupostos prorrogats i anar negociant modificatius de crèdit. Un cop realitzades les diferents valoracions es va procedir a la votació essent majoritàriament favorable el resultat en suport a la votació del pressupost”, detallen des de Catalunya En Comú.

Entre els “compromisos assolits amb el govern” durant les negociacions, hi havia 2 milions d’euros per a habitatge social; 2 més per a un pla de rehabilitació i recuperació de diferents barris de la ciutat; la redacció d’un pla de millora multidisciplinari dels barris amb renda més baixa, amb l’objectiu de presentar-lo a les convocatòries de rehabilitació d’habitatge de Generalitat i el govern de l’Estat mitjançant els fons europeus Next Generation; la redacció del projecte de l’edifici de la plaça Imperial Tàrraco com a gran centre cívic i cultural del centre de la ciutat i el compromís i d’executar-lo; la redacció del projecte d’una part de la Tabacalera com a futur emplaçament de les oficines municipals, que permetria alliberar l’edifici de la Rambla i deixar de pagar el lloguer; 100.000 euros per  a l’elaboració d’un pla de reducció d’emissions de l’Ajuntament; 500.000 euros per iniciar la transició energètica als edificis municipals amb plaques solars i l’impuls a les comunitats energètiques; un mínim de 100.000 euros, depenent de les inversions que es captin, per renaturalització de la llera del Francolí; i un mínim de 400.000 euros, depenent de les inversions que es captin, per a la demolició de la plataforma del Miracle i l’inici de la renaturalització de l’espai.

En el terreny de l’equitat impositiva “es va assolir un acord de revisió de la taxa de la brossa amb criteris socials i mediambientals per derogar l’actual taxa de cara al 2023 i també l’aplicació de l’IBI a aquells edificis de l’església no dedicats al culte ni a finalitats benèfiques”. També es va plantejar que “davant la irreversibilitat de la concessió del solar per edificar una residència de gent gran a l’empresa Domus VI, es demani al govern el compromís de cessió d’un solar municipal a la Generalitat per a la construcció d’una residència pública a Tarragona”.