Tarragona serà durant deu dies novament l’epicentre de les decisions al voltant de l’hidrogen verd a nivell de país. Del 9 al 17 de novembre, el Tinglado 1 del Moll de Costa acollirà la setmana de l’hidrogen, ‘Catalunya Hydrogen Week’, sent aquest el primer cop que es fa al país. Aplegarà experts, científics i ponències a nivell nacional i internacional amb els últims avenços relacionats amb el vector energètic i sobre les seves possibilitats per a transformar l’economia i avançar en la descarbonització de les químiques.
El port de Tarragona serà un sector clau en aquesta transformació tal com ha explicat el president de l’Autoritat Portuària, Saül Garreta, el qual assegura que cal pensar en una estratègia territorial i considera que la transició també ha de ser social i abordar el canvi climàtic que ja és una evidència. Reptes que s’han d’afrontar des del concepte metropolità en un territori que, assegura, ho té tot per liderar aquesta transformació.
Reptes que, assegura Garreta, s’han d’abordar des del concepte metropolità, des de la segona àrea metropolitana de Catalunya. en un territori que té tot el que ha de tenir per liderar la transició energètica.
De la seva banda, el representant de la Vall de l’hidrogen de Catalunya, Isaac Justícia, director de l’oficina tècnica de la Vall, ara ubicada a l’edifici del Port, avala aquesta aposta territorial i diu que les jornades s’aprofitaran per presentar una vintena de projectes tant industrials com en investigació o mobilitat, ja molt avançats a nivell de Catalunya.
Serà en el Fòrum 2023 de Projectes Vall H2 Cat amb la visió dels diferents centres científics i tecnològics, una vintena, d’arreu del país.
Justícia ha explicat, d’altra banda, que se segueix treballant en els estatuts de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, per crear un marc legal per a regular els projectes i activitats relacionades amb l’hidrogen verd.
D’altra banda, un dels reptes importants per la descarbonització com és l’energia sostenible també comptarà amb ponències internacionals al respecte a través de les jornades d‘Energies Renovables i Sobirania. Aquest és un dels esculls per fer hidrogen verd, disposar d’energia verda.
Finalment, la norantena d’empreses d’Apport també exposaran els avenços que ja ofereix tot l’ecosistema portuari en la transició energètica. L’àmbit de la logística també estarà representat amb el setè Med Hub Day amb les oportunitats i punts forts de la logística en l’àmbit mediterrani i dels productes químics i petroquímics. Destaquen dues ponències, la de Myriam Maestroni, presidenta de la fundació E5T, per a la innovació en el camp de l’energia i l’eficiència energètica. I María Sicilia, presidenta del European Hydrogen Backbone, el consorci que ha d’ajudar a estructurar el futur subministrament de l’hidrogen a Europa.
En definitiva, gairebé 10 dies per posar sobre la taula la realitat del moment actual, també en el marc de les relacions publico-privades, i el full de ruta fins l’horitzó que marca Europa per la transició energètica.
El darrer dia, el 17 de novembre, una trentena de grups de recerca i més de 200 investigadors especialitzats prendran part del primer H2 CAT Innovation Summit, on s’aboradaran els repectes tecnològics del futur. Coordinada per Eurecat, en formen part l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Politècnica de Catalunya.
Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.