Les persones celíaques de Tarragona demanen ajudes econòmiques per fer front a l’elevat cost dels productes sense gluten. A la ciutat, prop de 1.300 persones estan afectades per aquesta malaltia i, per tant, no toleren el gluten, i gairebé més de 8.000 en tenen sensibilitat.
Des de l’Associació Celíacs Catalunya, amb delegació a Tarragona, alerten que amb la pujada de la inflació, el preu dels productes sense gluten s’ha vist incrementat un 12 %. Una situació que els duu a gastar de mitjana 540€ més a l’any que la resta de la població ja que han de consumir obligatòriament aquest tipus de productes específics que a més, tributen amb l’IVA com si fossin un complement dietètic i no un producte de primera necessitat.
En una entrevista a Tarragona Ràdio, la portaveu de l’Associació Celíacs de Catalunya, Irene Puig, ha denunciat el greuge econòmic que pateixen i demana ajuts directes com passa en altres països d’Europa. Alerta que els celíacs no troben restaurants que incloguin opcions sense gluten. Explica que a la ciutat de Tarragona, només 10 restaurants estan acreditats com a aptes per a celíacs.
Des de l’Associació també reclamen més inversió pública en recerca i diagnòstic ja que fins a set de cada deu celíacs no saben que ho són. La malaltia afecta un 1% de la població i gairebé un 6% té sensibilitat al gluten no celíaca.