Hem de mantenir les rieres i els barrancs nets de vegetació perquè l’aigua pugui obrir-se pas sense problemes i evitar desbordaments”. Així de contundent es mostra la presidenta del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Cinta Borràs, després de les inundacions al Montsià.

Borràs recorda l’episodi de la setmana passada com a “impactant”. “Ens vam sentir impotents veient com baixava la riuada d’aigua i fang. Va ser molt impactant. A més, venim d’uns mesos on vam tenir l’incendi de la Ribera d’Ebre, el temporal Gloria…”, recorda. Les inundacions han deixat cases i restaurants inundades i sense mobiliari, vehicles arrossegats fins al mar i carrers i camps completament enfangats.

A més, els pagesos pateixen les conseqüències de primera mà. “Els arrossars s’han vist afectats, però ha afectat més als cítrics. La força de l’aigua s’ha emportat part de la terra i alguns arbres tenen mancança de sòl a la soca. Els pagesos treballen ràpidament per pal·liar danys i sembla que la collita no es veurà gaire afectada, però caldrà veure-ho”, afegeix Borràs.

“Tenim el canvi climàtic aquí”

La presidenta del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals té clar que “el canvi climàtic és aquí”. Ha recalcat que fa molts mesos que els experts ens estan alertant dels episodis de fortes pluges. Per aquest motiu, ha dit, “hem de seguir la normativa vigent per les edificacions i, si cal, revisar-la“. Cal recordar que a Catalunya, un 15% del sòl urbà o urbanitzable està en zones amb risc d’inundació ja sigui perquè són a prop de rius, torrents o rieres que es poden desbordar o perquè no drenen bé l’aigua de les pluges.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.