Aquests i d’altres interrogants els desvetllarà Lluis Balart en un article que es publicarà properament a la revista Kesse.
El director del Museu d’Història ha investigat els orígens de la còpia en bronze que la ciutat va rebre l’any 1934 fruit d’un regal del govern italià liderat per Mussolini.
Balart ha hagut de recórrer, bàsicament, a la premsa de l’època perquè hi ha molt poca documentació oficial sobre les gestions per portar l’estàtua a Tarragona, ara fa 80 anys. De fet, els informes oficials només recullen el dia en què va ser rebuda per les autoritats locals, amb el llavors alcalde Pere Lloret al capdavant en temps de la República.
Va ser un regal dels italians per millorar les relacions amb Espanya i tot va arrencar d’una visita a Tarragona d’un dels ambaixadors del país.
Degut a la situació política, l’estàtua no es va poder col·locar fins el 1936 a la seva ubicació actual del Passeig Arqueològic. Amb els bombardejos en temps de guerra es va retirar per evitar que es malmetés i, al 1939, es va tornar a instal·lar al mateix indret.
Lluis Balart n’ha parlat de tot plegat al Tarragona Història de Tarragona Ràdio.
Al juliol del 1939 es va fer la magna inauguració amb presència del ministre d’Afers Exteriors italià.
L’estàtua d’August de Prima Porta ha estat protagonista aquests darrers mesos en presentar-se la còpia policromada en el marc de Tarraco Viva. També centrarà el congrés de la Tarraco Biennal de finals de novembre.