Mascaretes, distàncies i llargues jornades entre les parets de casa. De la mateixa manera que ha passat en tots els sectors, també la ràdio ha hagut de reinventar-se per a seguir oferint el mateix servei de proximitat en una època marcada per les fronteres.

L’anunci del confinament va agafar per sorpresa a l’equip de la ràdio, que es va veure obligat a reconfigurar rutines i fer un canvi dràstic de l’entrada de continguts. “Vam decidir donar absoluta prioritat a les notícies. Els programes habituals de la graella es van anul·lar per a donar pas als serveis informatius“, explica la responsable d’informatius de Tarragona Ràdio, Teresa Ortega.

100% informatius

“Els últims quinze dies de març, un equip petit de quatre o cinc persones, entre redactors i tècnics, vam fer torns per venir a la redacció i a partir de principis d’abril ja vam treballar des de casa“, expliquen els treballadors de la casa, que relaten que aquesta va ser una etapa especialment dura. “Els responsables de programes no podíem aportar continguts i no teníem els mitjans tècnics per treballar des de casa”, explica la tècnica i locutora Núria Cartañà. En aquesta situació, alguns professionals van optar per fer servir el mitjà com un altaveu de sectors en situació precària, com el de la música. “Vam fer servir el telèfon mòbil per a recollir el testimoni de prop de 55 grups de l’escena tarragonina i els vam emetre amb música”, explica Sílvia Garcia, també locutora i tècnica.

Durant la primera onada, es va donar prioritat a les notícies. Els programes habituals de la graella es van anul·lar per a donar pas als serveis informatius”


Fins a mitjans de maig, durant gairebé dos mesos, la ràdio va seguir fidel als seus principis fonamentals. Assegura Ortega que es va reafirmar el seu paper com a mitjà de servei públic, per informar a les tarragonines i tarragonins de tot el que els podia afectar a conseqüència de les restriccions.

En directe des de casa

Durant la segona onada de la tardor es va dur a terme una prova pilot per a treballar en línia, al mateix temps que es mantenia un grup reduït de treballadors imprescindibles a l’emissora. “Volíem comprovar si era possible fer teletreball i mantenir la qualitat de sempre”, explica Xavier Gispert, gerent de l’Empresa Municipals de Mitjans de Comunicació. La prova va resultar un pas endavant per als conductors de programes. “Vam instal·lar un equip tècnic per a poder treballar des de casa i va ser un descans comprovar que podíem entrar en directe”, destaca Cartañà.

Després d’aquesta experiència, el gruix de l’equip treballa des de la redacció seguint mesures estrictes de seguretat. A l’estudi de gravació no s’hi permet la presència física de convidats i col·laboradors i els treballadors de la casa que ho desitgin poden treballar des de casa. “Gràcies a l’esforç que vam fer tots fa uns mesos, ara sabem que, si és necessari, podem seguir fent la programació a distància i amb recursos; això és molt important per a nosaltres”, admet Gispert.

“Gràcies a l’esforç dels darrers mesos, ara l’equip té capacitat de fer la programació a distància”


D’altra banda, els treballadors de la casa reiteren la necessitat de poder garantir el nivell de treball i acostar-se a l’espectador. “Han estat uns mesos molt durs per a tots i també per a nosaltres”, s’esplaia Cartañà, que afegeix que “ara el repte és el de seguir mantenint-nos a prop dels nostres oients, tot i els límits que marquen les distàncies físiques, garantir que existeix el contacte i seguir oferint proximitat”. A pesar de les mascaretes, la veu de la ràdio segueix imposant-se.