La col·laboració entre el món de la gastronomia i la recerca en química ha beneficiat fins ara, sobretot, restaurants que han adoptat tècniques de laboratori en el seu afany innovador. Ara, però, les tornes canvien, i és la investigació científica la que ha aprofitat un material culinari per aconseguir un avenç important i, sobretot, pioner.
Concretament, investigadors del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili han creat filtres de llum de gelatina per a ser utilitzats com a lents d’aparells òptics, com ara ulleres de sol, microscopis i càmeres, que tenen l’avantatge que són biodegradables, de baix cost i molts versàtils.
Ja fa temps que l’investigador de la URV Ramón Álvarez-Puebla i el xef del restaurant de Salou Deliranto, Pep Moreno, treballen conjuntament per intercanviar tècniques, coneixements i materials. Álvarez-Puebla, que amb el seu grup de recerca de Plasmònica i Ultradetecció estudia la interacció de la llum amb la matèria a través de nanopartícules amb diferents propietats òptiques, es va fixar en les làmines de gelatina i va intuir-hi possibilitats per aquests projectes d’investigació. L’investigador destaca la utilitat d’aquests filtres per a algunes aplicacions tecnològiques.
Així, cada film de gelatina creat en aquest projecte té unes característiques diferents gràcies a les propietats concretes que li donen les nanopartícules aplicades i, en funció del que es busca, es combinen entre si formant lents per a càmeres o per a ulleres.
Aquesta investigació, innovadora ja que és la primera vegada que es fan lents amb aquest material biodegradable, també ha comptat amb la participació d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de Vigo.
Altres notícies:
- L’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona avança en matèria de promoció econòmica
- Les reclamacions d’estudiants representen un 76% de les actuacions de la síndica de greuges de la URV
- El PPE porta al Parlament Europeu la petició d’empara de la Plataforma Mercaderies per l’Interior
- La (Re)Volta de Bonavista se centra enguany en Càritas i el menjador social del barri
- ERC aposta per “peonitzar” tot el carrer Soler