El volum de delictes va créixer per sobre del 9% a la demarcació de Tarragona durant el 2023. Es van cometre 61.300 fets delictius, dels quals es van resoldre 1 de cada 3. La major resolució es va produir en els casos més greus com són els homicidis o agressions sexuals.
La menor resolució se centra en els més nombrosos i menys greus, com els delictes contra el patrimoni. Aquests suposen el 78% del total amb un índex de resolució del 18%.
El 2023 ha deixat 15 homicidis davant dels 9 de 2022. Els delictes contra la llibertat sexual, 454 en total, s’han incrementat un 3%, amb un índex de resolució del 88% i 269 detinguts. Segueix la problemàtica de la plantació de cànnabis. Hi ha hagut, però, menys plantes comissades, prop més de 140.000.
La demarcació segueix tenint tensats la major part dels seus òrgans judicials, ja que l’entrada d’assumptes és superior a la legalment prevista com òptima i assumible. L’Audiència Provincial presenta un retard de fins a tres/quatre anys en enjudiciaments penals i d’any i mig en part dels civils. Una situació de col·lapse, com ha descrit el president de l’Audiència Provincial, Joan Perarnau.
Per revertir la situació, Perarnau proposa la creació d’una nova secció penal, incorporar més magistrats en les seccions 2a i 4a o la celebració de judicis a les tardes.
Cas IQOXE i Parc Central
Respecte a instruccions destacades, Perarnau explica que el cas d’IQOXE ja està ben encarrilat i que una de les tres peces està conclosa. Un 2024 en el qual s’espera el judici del cas Parc Central.
Finalment, el president de l’Audiència ha assenyalat com a fet positiu l’aprovació definitiva per la Generalitat, amb reserva de 72 milions d’euros, de la construcció d’un nou i únic edifici judicial per a la ciutat de Tarragona. També destaca el funcionament dels jutjats VIDO, l’entrada en funcionament del nou Jutjat Social de Tarragona així com la posada en marxa del servei Barnahus.