Creixen les consultes virtuals als arxius de la ciutat. Uns equipaments que es bolquen en el seu dia internacional. La majoria proposen activitats online per obrir-se a la ciutadania. Aquesta efemèride se celebra cada 9 de juny des de l’any 2008. La proposta d’enguany del departament de Cultura i té per lema “Persones – Vides – Arxius”. N’hem passat per diversos per parlar amb els seus responsables.

Ricard Ibarra, director de l’Arxiu Històric, a la Rambla Vella, admet que és un dia estrany, per la situació en què ens trobem. Explica que es prioritza l’accés virtual, que ha crescut en els últims mesos.

L’Arxiu del Port presenta un audiovisual que ve a ser un tast d’una activitat que s’havia d’estrenar en aquestes dates. Compta amb la participació de dos personatges, el capità Apodaca i Maria Antònia de Castellarnau, figures que fa uns anys acompanyen i ajuden a apropar l’Arxiu a la ciutadania. Coia Escoda, la seva directora, recorda que són un arxiu que custodien passat però també present.

Quim Nolla, de l’Arxiu Municipal, explica que encara funcionen via consulta telemàtica, amb consultes presencials aïllades a través de  cita prèvia. Estan satisfets de donar el pas.

L’Arxiu General de la Diputació també s’hi suma mitjançant un vídeo realitzat a partir d’imatges dels fons documental de l’Arxiu i del Museu d’Art Modern. Permet consultar part del fons que custodia, i descobrir quina va ser la gestió de la grip de 1918 a la demarcació de Tarragona.