Creu Roja a Tarragona ha inaugurat l’exposició fotogràfica “Creu Roja, 150 anys d’humanitat a la ciutat de Tarragona” que commemora els 150 anys d’història i servei de la institució a la ciutat. L’acte ha tingut lloc a les instal·lacions del Port de Tarragona i ha comptat amb la participació de diverses personalitats locals.

L’exposició ofereix un recorregut visual per les accions humanitàries més destacades de la Creu Roja al llarg d’aquest segle i mig, mostrant l’evolució de l’organització i la seva contribució a la societat.

Durant l’acte inaugural, Ramon Grau, president de la Creu Roja a Tarragona, ha expressat la seva satisfacció per aquest projecte: “Aquests 150 anys de la Creu Roja són un testimoni de solidaritat i compromís. Amb aquesta exposició, volem compartir amb la ciutat una part de la nostra història, amb la qual Tarragona ha estat sempre estretament vinculada.”

També han intervingut Jordi Diloli Fons, vicerector de Compromís Social i Sostenibilitat de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que ha subratllat el paper i la vinculació de la Universitat amb la Creu Roja, Mariona Bruzzo, cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, que ha destacat la tasca de preservació del patrimoni audiovisual, i Saül Garreta, president del Port de Tarragona, que ha remarcat la relació històrica entre la ciutat, el port i la Creu Roja.

Mostra convidada: Heroísmos, Història d’un Nitrat (1922)

Un dels elements centrals de l’exposició és la mostra convidada: “Heroísmos, història d’un nitrat (1922),”. Organitzada per l’Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili amb el suport de la Xarxa Santa Tecla i la col·laboració de Filmoteca de Catalunya. Aquesta pel·lícula és una recuperació única del cinema tarragoní, que ofereix una visió històrica de la pràctica mèdica i el paper de la Creu Roja durant el primer quart del segle XX.

Activitats complementàries

Dins del marc de l’exposició commemorativa del 150è aniversari de la Creu Roja a Tarragona, s’han organitzat diverses activitats i conferències relacionades amb el context històric i cinematogràfic de la mostra.

El cicle “Arqueologia d’un nitrat”, organitzat per la Universitat Rovira i Virgili i la Xarxa Santa Tecla, ofereix tres sessions que conviden a explorar la història del film Heroísmos (Lluís Bonet, 1922) i el seu context històric i cultural. Aquest cicle proporcionarà una visió detallada i multidisciplinària de la pel·lícula, la seva restauració i el seu significat en el panorama sanitari i social de principis del segle XX.

La primera sessió tindrà lloc el divendres, 25 d’octubre, a les 19 h, i consistirà en la presentació “Heroísmos (Lluís Bonet, 1922). Història del film i la seva recuperació”, a càrrec de Rosa Cardona i Pedro Nogales, restauradors de la Filmoteca de Catalunya. Posteriorment, es projectarà la reconstrucció del film Heroísmos.

El dijous, 7 de novembre, a les 19 h, es farà una visita guiada de l’exposició a càrrec de Maria Roig, comissària de la mostra. A continuació, es duran a terme dues conferències: “No sabem res del nostre fill”. Del Desastre d’Annual al bombardeig del Rif, a càrrec de Jaume Camps Girona, doctor en Història, i Abd el-Krim i la revolta dels rifenys: visions de l’enemic a la premsa i la cultura popular, a càrrec de Guillermo Soler García de Oteyza, periodista i antropòleg.

L’última sessió del cicle, serà el dijous, 21 de novembre, a les 19 h, es parlarà sobre El context sanitari a Tarragona al segle XX amb les ponències La pantalla fèrtil. Cine i medicina abans d’Heroísmos, de Josep M. Comellas, PhD en antropologia mèdica, i Salut i assistència a la Tarragona de fa un segle a través del film Heroísmos, a càrrec de Josep Barceló Prats, historiador de la medicina.

A més de les activitats del cicle “Arqueologia d’un nitrat”, el dimarts, 3 de desembre, a les 19 h, es presentarà el número 55 de la revista Kesse amb la conferència titulada “Heroísmos, història d’un projecte cinematogràfic pioner a benefici de la Creu Roja de Tarragona”, a càrrec de Josep Barceló Prats.

Finalment, el dimecres, 4 de desembre, a les 19 h, tindrà lloc l’activitat “Miró & Lorca, o viceversa”, una locució bilingüe a dues veus a càrrec de l’artista Josep Maria Roselló i la professora de literatura María Isabel Calle Romero, amb la col·laboració del guitarrista Pau Domènech. Aquesta xerrada ofereix una comparativa entre el pintor Joan Miró, que l’any 1970 va donar un tapís a l’Hospital de la Creu Roja a Tarragona, i el poeta Federico García Lorca.

Visita a l’exposició

L’exposició estarà oberta al públic del 17 d’octubre al 8 de desembre, a les instal·lacions del Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona. L’horari de visites és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; i els diumenges i festius, d’11 a 14 h.