Víctor Royo, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Cambrils; Llum Oliva, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Lleida, i el tarragoní David Ciurana, format al CETT, són els guanyadors de la semifinal celebrada aquest diumenge a l’auditori Josep Carreras de Vila-seca. Tots tres passen ara a la final, que se celebrarà el 7 de maig al pavelló de l’oli de Les Borges Blanques. 

Ciurana és nascut al barri de l’Albada, de Tarragona, tot i que des de ben petit viu a Torreforta. Es va formar al CETT, on va acabar el Grau de Ciències Culinàries i gastronòmiques, i aquest diumenge ha quedat primer en la semifinal del concurs a Vila-seca.

Han estat sis estudiants, tres de Tarragona i tres de Lleida, que han mostrat la seva habilitat en un showcooking en directe a l’escenari de l’auditori Josep Carreras de Vila-seca, que s’ha convertit en una gran cuina professional per un matí. Els alumnes han elaborat una salsa de tomàquet; una sala bearnesa, a banda d’un aperitiu i un plat de rap amb panses i pinyons, recepta de Josep Lladonosa. Ho han hagut de fer en un temps màxim de dues hores i mitja.

El xef Pep Moreno, del restaurant ‘Deliranto’ (Estrella Michelín), Eduard Xatruch, vilasecà del ‘Disfrutar’ de Barcelona (dos Estrellas Michelín), Vicens Guimerà, de ‘L’Antic Molí’ d’Ulldecona (Estrella Michelín) i Ferran Cerro (Sol Repsol) han format part del jurat, juntament amb Tana Collados, cap de gastronomia de TV3 i Elena Maestre, vicedegana del Col·legi de nuticionistes de Catalunya.

En total, una vintena d’alumnes de 10 escoles de cuina, escollits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació, han estat seleccionats per cuinar a les semifinals dels premis, impulsades per l’Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l’oli verge extra d’oliva ‘Capital de l’oli’.

El jurat avalua el nivell dels futurs xefs a dues semifinals: la del passat 16 de març, on van participar els alumnes de Girona i Barcelona, i la d’aquest diumenge a Vila-seca, ab els de Tarragona i Lleida. El millor estudiant de cuina de Catalunya s’escollirà a través d’aquest concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades.

Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, pel seu ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.